Je vois la vie en orange!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als onder feestverlichting klimt dit meeldauwlieveheersbeestje dapper omhoog langs de gladde boomstam van deze els, samen met drie makkers. De natte, donker gekleurde schors blinkt in de zon, en zorgt zo voor de gepaste nieuwjaarssfeer. 

Wellicht zijn ze op zoek naar een kleine boomholte of een plekje onder de schors om te overwinteren. Dat betekent dat het een milde winter wordt. Als het echt koud wordt, verschuilen meeldauwlieveheersbeestjes zich onder het bladstrooisel op de grond.

Samen met drie makkers de boomstam afspeuren naar een goed plekje

Zoals de naam het zegt leven meeldauwlieveheersbeestjes van een paar specifieke soorten meeldauw,  schimmels die op bladeren van nogal wat loofbomen voorkomen. Door de sporen te eten zou je denken dat ze de schimmels in toom houden. Maar op deze manier verspreiden ze ook de sporen, en de schimmels groeien harder dan de lieveheersbeestjes ze kunnen eten. 

Meeldauwlieveheersbeestjes eten van meeldauwschimmels en verspreiden zo de sporen

Meeldauwlieveheersbeestjes kenmerken zich door hun zestien witte stippen op oranje dekschilden. De randen van de dekschilden zijn doorzichtig. Ook het nekschild heeft een doorzichtige rand, waar de kop juist onder past. Het werkt een beetje zoals het venster van een motorhelm. Vanonder de helm kunnen de lieveheersbeestjes hun omgeving veilig in de gaten houden, al zal die er dan wel wat meer geel-oranje uitzien. Je vois la vie en orange!

Je vois la vie en orange!

Maar… wacht eens even! Toen ik ze vond, zaten ze in het strooisel tussen de klimop. En pas daarna zijn ze in de boom geklommen. Hoe kunnen ze nu zo plots van gedacht veranderen, en dan nog allemaal samen? Wordt het dan een zachte, of toch een harde winter? Want je maakt me niet wijs dat ze zomaar eventjes de feestlichtjes opzochten om nieuwjaar te vieren. Zou het niet eerder zo zijn dat ze zich verplaatsen omdat de temperatuur steeg? We hadden tenslotte het warmste oudjaar ooit… In ieder geval, we zullen het toch moeten nemen zoals het komt. Zoals ieder jaar. Gelukkig nieuwjaar !

In de klimop tussen het bladstrooisel


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Je vois la vie en orange!”

 1. Hallo Maarten,
  Onze beste wensen, een goede gezondheid voor jou en gans je familie en nog veel speurwerk waarmee je ons kan verrassen.
  Ik kende het bestaan er niet van, dus ook nooit gezien. Het is leuk dergelijke minder bekende diertjes te leren kennen.
  groetjes
  Emiel

  1. Dankjewel Emiel, ook voor jou en je familie de beste wensen en bovenal een goede gezondheid! Blij te horen dat je kan genieten van mijn vertelsels en foto’s!😊😊😊

 2. Dag Maarten
  2022 is nog maar gestart en in mijn mailbox vind ik een heerlijk verhaal met bijhorende foto’s
  Ik wens jou een goede gezondheid toe zodanig dat je verder kunt speuren naar wriemelbeestjes.
  Hartelijke groeten
  Jan

 3. Maarten, zet je in 22 nog door met je Natuurvertelsels, dan bezorg je menig lezer bijzondere momenten van verwondering, waarvoor dank.
  Deze mooie beelden van ‘la vie en orange’…ze lijken wel ‘fake’.🤔
  Ben je niet stiekem met papier maché en je meest opvallend oranje verf aan de slag gegaan? Ook de boomschors is subliem in de glinsterende kleurenpracht.🤷‍♀️Hoe krijg je het voor mekaar?
  Vol verwondering gaan we graag het nieuwe jaar in en wensen we je het allerbeste.

  1. Dag Lydi, ik moet toegeven dat de ‘feestlichtjes’ ook voor mij een verrassing waren, die ik enkel achteraf opmerkte. Maar de lieveheersbeestjes zijn gewoon zo gekleurd hoor! Groetjes, en beste wensen!

 4. Een fijn 2022 gewenst en intussen al een eerste nieuw weetje bijgeleerd (die beestjes kende ik echt nog niet)…schitterende foto’s.

 5. Dag Maarten, Ik wens jou een gelukkig nieuw-jaar = een jaar met veel geluk om bijzondere (natuur)momenten vast te leggen met je fototoestel… dat maakt ook mij gelukkig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.