live kills!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ik heb vandaag twee live kills gezien in de tuin! Live kills! En dan nog twee! De meeste safari-toeristen zijn al blij als ze kunnen stoefen dat ze ’the big five’ gezien hebben, maar als je dan vraagt of ze ook een live kill hebben gezien, dan wordt het snel stil. Toegegeven, het ging niet om een leeuwin die voor mijn ogen een zebra omlegde of een jachtluipaard dat de poten vanonder een antilope sloeg. Maar een wolf is toch ook al goed, niet? Enfin, een bijenwolf eigenlijk…

Bijenwolf op de loer

Op de foto zie je een bijenwolf loeren naar de honingbijen die op onze jasmijnstruik nectar verzamelen. Vanop haar uitkijkpost doet ze af en toe een aanval. Ze vliegt op een honingbij af en probeert die in de vlucht te vangen. Maar het draait meestal alleen uit op een botsing, het is blijkbaar nog niet zo gemakkelijk om een bij te vangen. Na de botsing doen de honingbijen verder met hun bloembezoek alsof er niets gebeurd is. Ze hebben net een moordpoging overleefd, maar er is geen tijd voor emotionele beslommeringen. Ook niet voor de bijenwolf. Uit pure frustratie probeert die dan maar een bromvlieg te verschalken, maar die is nog veel sneller, het komt niet eens tot een botsing.

Maar dan heeft ze er plots toch een te pakken! De slimmerik grijpt de honingbij bij de kop, ver weg van de gevaarlijke angel. Zie maar:

honingbij gevangen en geknipt

En dan haalt ze haar geheime wapen boven. Het wapen dat de bijenwolf tot een echte killer maakt. Kijk eens naar de kaken op de volgende foto. Die kaken schuiven over elkaar zoals een schaar. Niet zoals de kaken van de meeste wespen, die gewoon tegen elkaar komen en dus wel nog kunnen nijpen en knabbelen, maar de schaartanden van de bijenwolf zijn echt bedoeld om door te knippen. De bijenwolf geeft de honingbij een knip in de nek en in een seconde is het voorbij. Met de volledig verlamde bij vliegt de bijenwolf snel weg, naar haar holletje, om het dode lichaam aan de nakomelingen te voederen. Waaw!

schaartanden

Een gelijksoortige kill zag ik daarna door een mierendoder. Deze sluipwesp had ik vaker tot vlakbij mieren zien hangen, maar ik had nooit begrepen waarom. Ze hoovert echt zoals een zweefvlieg, maar dus met de kop vlak boven of zelfs tegen de voorbijpasserende mieren. Ook deze kijken niet op of om, tot plots de mierendoder er eentje wegplukt. Ze landt op een nabijgelegen blaadje, geef de mier een knauw, en vliegt er ook direct mee weg. Nogmaals waaw!

Twee live kills dus. Nu nog de big five!

(foto’s en tekst recht vanuit onze stadstuin te Sint-Amandsberg)

Ik heb nog foto’s van de bijenwolf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.