Wat verwacht je anders van een seriemoordenaar?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er sluipt een seriemoordenaar rond in onze tuin. Deze duizendpoot glipt overal tussen en onderdoor, wringt zich in elke bocht, en weet zo zijn geliefkoosde pissebedden steeds te vinden. Het dier is een serieschakeling van segmenten met twee poten, wel vijftien stuks! 

Volwassen duizendpoot met 15 segmenten en dito paar poten

Het eigenaardige is dat ze worden geboren met veel minder segmenten. Bij de opeenvolgende vervellingen komen er telkens een tweetal segmenten met dito paar poten bij. Naarmate ze verder op het lichaam staan, zijn de poten steeds een beetje langer zodat ze elkaar niet (ahem) voor de voeten lopen. Het beestje is dus echt opgebouwd uit seriële schakelingen, en loopt razendsnel zonder struikelen rond met 30 poten. Doe dat maar eens na!

Zijaanzicht op de serieschakeling

Met zoveel poten kan je er wel een paar missen om te lopen. Bij insecten zijn het vaak de monddelen die omgevormd zijn tot specifieke instrumenten, gaande van steeksnavels, zuigsnuiten, roltongen of kniptanden. Ook vleugels evolueerden tot dekschilden, evenwichtsorgaantjes, of verdwenen soms zelfs helemaal. Maar insecten hebben precies wel al hun zes poten nodig om te lopen. Die werden in de loop van de evolutie niet omgevormd tot andere instrumenten. 

Niet zo bij de duizendpoten, dat zijn dus geen insecten. Het eerste paar poten konden ze blijkbaar beter voor iets anders gebruiken dan om te lopen, en werd omgevormd tot sterke, puntige gifklauwen, om prooien te grijpen en te verlammen. Deze klauwen zijn hol en verbonden met gifklieren, en daardoor altijd gevuld met gif en klaar om toe te slaan.

Op de foto’s zie je de gewone steenloper, onze meest algemene duizendpoot die in iedere tuin te vinden is. Hij jaagt in het donker, op de tast met zijn lange antennes die niets missen. Je begrijpt dat het als pissebed geen pretje is om deze duizendpoot tegen te komen! De ene na de andere speelt ie naar binnen. Maar wat had je ook anders verwacht van een seriële moordenaar?


8 gedachten over “Wat verwacht je anders van een seriemoordenaar?”

  1. Pissebedden zijn nochtans goed gepantserde prooien, en dus niet zo makkelijk voor de meeste “kleine” rovers.
    Met beweeglijke gifklauwen/kaken lukt het wél om tussen de pantserplaten door de zwakke plekken te vinden.
    De Roodwitte Celspin (met de heerlijke Latijnse naam Dysdera crocata) gebruik dezelfde techniek. Vergelijk haar wapens eens met die van de duizendpoot – de gelijkenis is opvallend.

  2. Prachtige,interessante macro’s Maarten, en inderdaad, op m’n 84 ste en slechts twee po… heu! voeten moet het zelfs niet razend snel gaan of ik lig op de kortste keren tegen de vlakte.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.