Punkers zijn echt wel stoer

Geschatte leestijd: 2 minuten

Punkers zijn echt wel stoer. Ze dragen van die gekke kleren met felle kleuren, hun zware legerbottines steken uit smalle broekspijpen, en ze zitten vol met piercings en oorringen. Maar het is vooral voor hun afwijkende kapsel dat ze bekend zijn. Dat tart vaak alle verbeelding. Met gel en haarlak boetseren ze hun haren tot de meest onwaarschijnlijke bouwsels, en maken dat af met een leuk kleurtje. Een hanenkam is het ultieme voorbeeld. Stoer hoor!

Deze tonderzwam is ook zo’n stoere kerel. Onverstoorbaar, onbeweeglijk en keihard is ie. En hij heeft precies ook een hanenkam. Dat komt zo. 

De vruchtlichamen van houtzwammen worden altijd mooi horizontaal gevormd, evenwijdig met de bodem, zodat de sporen die onderaan de hoed gevormd worden droog blijven, en gemakkelijk naar beneden kunnen dwarrelen om meegenomen te worden met de wind. De tonderzwam begint te groeien op levende bomen, het is een parasiet die het hout van de bomen al begint af te breken terwijl ze nog groeien. Uiteindelijk wordt de stam zo zwak dat die breekt als het eens goed waait. De tonderzwam blijft daarna ‘doodleuk’ verder groeien op de dode boom totdat die helemaal afgebroken is. En de nieuwe vruchtlichamen groeien ook horizontaal op de omgevallen boom. Er is hier dus letterlijk een kruising gebeurd van twee vruchtlichamen: ééntje is gegroeid op de staande boom, een ander toen die al gevallen was, vlak ernaast en doorheen zijn broertje. En dat ziet er precies uit als een hanenkam. Enfin, met een beetje verbeelding toch.

Nu weet iedereen dat tonderzwammen hun naam kregen omdat ze werden gebruikt om vuur aan te maken door onze voorouders. De ‘tonder’ werd gemaakt uit gedroogde zwammen. Daarvan werden de harde, buitenste lagen afgeschraapt, en het zachtere, binnenste sponsweefsel werd in stukken gesneden. Wat minder bekend is, is dat er ook een soort vilt werd gemaakt uit tonderzwammen. Daarvoor diende het sponsweefsel wel wat meer bewerkingen te ondergaan. Het moest worden gekookt en verschillende keren platgeklopt en gedroogd, totdat er een stugge, waterdichte laag ontstond. Daar werd meestal een hoofddeksel van gemaakt. Een hoed die zo hard was, dat ie ook als helm kon dienen. Zo hard en zo stoer als een punker dus!


6 gedachten over “Punkers zijn echt wel stoer”

      1. Interessante weetjes alweer. Gelukkig houden deze punkers het rustig!
        Van het soort vilt dat tot ‘hoeden’ kon worden verwerkt, had ik echt nog nooit gehoord. Misschien een suggestie op instagram zetten zodat creatievelingen aan de slag kunnen voor het ontwerp van stijlvolle fietshelmen voor dames op leeftijd😏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.