Orchideeën bij de vleet

Geschatte leestijd: 2 minuten

Kijk eens wat voor prachtige orchideeën je nu overal ziet zeg! Er zijn er zoveel, en allemaal om ter mooist! Ze vrolijken echt het voorjaar op. Ik heb al de paarse, de gele en de witte gevonden. Wie weet welke ik nog allemaal tegenkom. Zoek je mee? 

Het zijn natuurlijk geen echte orchideeën, maar dovenetels. Hun bloemen hebben ook de asymmetrische vormen en lippen en slierten die je bij orchideeën ziet, vandaar dat ik ze graag ermee vergelijk. Maar deze mini-orchideetjes zijn veel minder kieskeurig, ze groeien liefst op voedselrijke grond die bewerkt wordt. Je vindt ze dus op bemeste akkers, wegbermen en moestuinen, kortom een beetje overal. 

De zaadjes kiemen heel gemakkelijk en gedurende het hele jaar. Op eender welk moment kan je dus genieten van de paarse, gele of witte bloemkleur. Vooral in het voorjaar vallen ze op omdat er dan nog niet veel andere planten bloeien. Ze vormen dan ook een belangrijke voedselbron voor onze bestuivers zo vroeg in het jaar.

Je vindt ze overal. De zaadjes worden namelijk verspreid door mieren. Die zijn belust op het zogenaamde ‘mierenbroodje’ dat aan de zaadjes hangt; dat is een zoet aanhangsel dat mieren maar al te graag naar hun nest slepen.

En voel eens aan die blaadjes! Streel er gerust mee over je wang. Door de talrijke zachte haren voelen ze aan als een poezenvelletje. Het zijn dan ook dovenetels, die hebben geen branderige haren zoals brandnetels maar ‘dove’ of ‘doffe’ haren. En hele mooie bloempjes. Zei ik al dat ze op orchideeën lijken?

Witte dovenetel op een mistige morgen

(beelden uit de Gentbrugse meersen, Damvallei te Destelbergen, Heidebos te Wachtebeke, Raspaillebos te Geraardsbergen, voorjaar 2021-2023)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Orchideeën bij de vleet”

 1. Etienne Van Wambeke

  Die dovenetels die al een tijdje weer goed zichtbaar zijn mogen inderdaad eens op een voetstuk worden gezet want zij tonen tenslotte mooie boemen.

 2. Virginie Goemanne

  Ik vind ze even mooi als eender ander bloemetje in de natuur, ookal worden ze soms onder de noemer ‘on’kruid gezet.
  Proficiat met je over de 200ste verhaal, Maarten! Hopelijk raak je nooit uitgepraat ☺️

  1. Hoi Maarten, alweer zo’n mooi verhaal over de orchideetjes. Nooit gedacht om ze te vergelijken met de ” echte” orchidee. Ze zijn idd prachtig, zoals alles in de natuur is. Laat het nu maar eens echt lente worden vind je niet? Dan ziet alles er nog veel fleuriger uit. En….onkruid bestaat niet!!.
   Misschien is de mens wel de grootste boosdoener om veel te vernietigen!!
   Fijne zondag verder he!
   Groetjes Ineke

   1. Dankjewel hoor Ineke! De lente is er hoor, alles is nu volop in gang aan het schieten, binnenkort zitten we weer helemaal in het frisse groen. Ook voor jou nog een mooie zondag!

 3. Die gelijkenis met orchideeën had ik nog nooit gemerkt. Het zijn idd mooie bloempjes en worden wellicht te weinig gespot tussen het ‘onkruid’. Maarten, je opent andermaal onze ogen voor wat moois!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.