Wie is hier de sterre van ’t veld?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Elke sportploeg heeft wel zijn vedette. De vlotscorende spits die kushandjes werpt naar het publiek. De gespierde quarterback die met zijn snelheid en behendigheid de show steelt. De spelverdeler die een snijdende pas verstuurt. Met hun talenten zorgen ze voor spektakel en oogsten ze bewondering. Ze worden dan de sterren van het veld genoemd.

Onder de paddenstoelen is deze aardster ook een echte vedette. Ik zag die vroeger nooit,  maar door nu wat meer naar paddenstoelen te kijken kom ik ze toch wel iets regelmatiger tegen. En meestal in een ganse ploeg.

Een ganse ploeg aardsterren

De gekraagde aardster is de meest voorkomende, die komt dan ook voor op vruchtbare aarde, in parken en tuinen en zo, terwijl de meeste andere soorten eerder armere, kalkrijke velden verkiezen.

Ze vallen niet op met felle kleuren maar wel met hun speciale vorm. Het zijn buikzwammen, en het buikvormige, holle vruchtlichaam wordt omhuld met een extra laag die bij het uitkomen openvouwt als een ster. 

De aardster heeft zijn naam niet gestolen

Je verwacht het niet van paddenstoelen, maar aardsterren komen volledig los van het veld, je kan ze dus gewoon opnemen om goed te bekijken. En je mag er gerust eens een tikje tegen geven. Want zoals bij alle buikzwammen werkt de “buik” als een soort blaasbalg. Als die wordt aangeraakt en dus ook maar een klein beetje ingeduwd, is dat al voldoende om een enorm drukverschil te veroorzaken. De sporen binnenin worden via een klein gaatje bovenaan naar buiten geprojecteerd. Dat levert niet alleen spectaculaire beelden op, dat zorgt ook voor de verspreiding van de soort. Spectaculair, zoals een echte vedette. Zoals een echte sterre van het veld! 


Als (àls !) je dit vertelsel leuk vindt, klik je dan op het hartje hieronder aub ? Bedankt!

14 gedachten over “Wie is hier de sterre van ’t veld?”

  1. Heel mooie, haarscherpe foto’s. Een lust voor het oog.. en weetjes die ik al geruime tijd niet meer wist of vergeten was. Dikke dank daarvoor !

  2. Waar de sterre bleef stillestaan! Niet alleen hemelsterren, maar ook aardse sterren, zonder rookverbod! Blowin’ in the wind. Een andere vorm van het genetisch materiaal op onze aarde, en toch, verbonden met het geheel. Merci voor de rokende sterren in dit verhaal.

  3. Eerst per ongeluk op “niet leuk” geklikt, dat proberen compenseren door twee “leuk” maar het scorebord bleef op 5-4, gelukkig in het voordeel van “leuk”. Maar toch: werk voor de VAR!
    Marc.

  4. Prachtige foto´s, Maarten!

    Toevallig ben ik net een wandelende Koen Wauters tegen gekomen (langs het veld). Ik ben niet zeker dat het zulke mysterieuze beelden op zou leveren als ik hem eens een duwtje of een tik zou geven.
    De ene ster is de andere niet:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.