Geschatte leestijd: 2 minuten
Deze winter hebben we nog eens kunnen schaatsen. Of toch even. Een paar dagen lang was het ijs hard en stevig genoeg. Kanalen en plassen, rivieren en vijvers, plots krioelde het op al dat natuurlijk ijs van de schaatsers, sleeërs of schuifelaars. Want dat is toch zo leuk! Daar moesten we absoluut met z’n allen van profiteren. Wie weet wanneer dat nog eens zou lukken ? En gelukkig houden we allemaal een oogje in het zeil, je weet maar nooit dat er eens iemand door het ijs zakt.
Op een of andere manier zijn er zelfs in die barre tijden nog kleine beestjes actief. Zolang het water niet helemaal bevroren is, wagen ze zich er nog in of op, echt ongelooflijk. En springstaartjes heb ik op die manier echt zien schaatsen. Of toch iets doen dat er op lijkt. Ze komen regelmatig water ‘tanken’, door middel van dezelfde knobbel op hun achterlijf waar de springstaart ook in vasthaakt. Ze zijn volledig waterafstotend en licht genoeg om te blijven drijven. En een zacht briesje is dan al genoeg om ze te laten glijden over het wateroppervlak. Eigenlijk lijkt het dus meer op zeilen. Het valt wel moeilijk te zeggen of ze er plezier aan beleven, hun gelaatsuitdrukking verandert er alleszins niet onder.
Springstaartjes zeilend over het wateroppervlak
Maar als de vorst snel inzet, worden die beestjes soms verrast. Zelfs de waterdichte springstaartjes.
En dit kevertje had waarschijnlijk nog geprobeerd om ‘s nachts een bevriezend waterplasje over te schaatsen, maar werd ingehaald door de kou.
Zijn bewegingen vertraagden en stopten uiteindelijk helemaal. Het ijs sloeg ongenadig toe. Helaas was er niemand om ‘m eruit te helpen… En toen ik ‘m ‘s ochtends vond, was het precies alsof ie niet door, maar in het ijs was gezakt. Ja, schaatsen loopt niet altijd goed af!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Grappige diertjes die springstaarten. Hopelijk krijgt er geen goesting om weg te springen als ze aan ’t paren zijn. Is het juist of vergis ik mij, kunnen die geen 60 maal hun lichaamslengte ver springen ?
Erg mooi in beeld gebracht, proficiat !
Bedankt Eric! Ja springstaartjes kunnen heel ver springen. Maar parende exemplaren heb ik nog niet gezien, ik zal nog wat meer moeten zoeken ☺️
Dankjewel hoor Lydi! De klauwtjes van springstaartjes zijn echte stijgijzers, ze klauteren er moeiteloos langs een ijswand mee omhoog of omlaag. Gelukkig maar, zie ze al eens schaatsen aanknopen!😂😂😂
Hebben de diertjes wel voldoende grip op het ijs? Vermoedelijk zouden degelijke minischaatsjes hier levensreddend kunnen zijn… maar is een cursus veters knopen dan niet wenselijk?
Het zijn weer prachtige foto’s in elk geval en de ijsbeelden zijn erg kunstig, Maarten!