Geschatte leestijd: 2 minuten
Zeg, wat voor vogeltje is dat daar? Ach, dat is weer zo’n kaabeeveetje. Een watte? Een kbv’tje, een klein bruin vogeltje! Ah jaa…. Met de afkorting kbv worden onder vogelaars de beestjes aangeduid die moeilijk op naam te brengen zijn. Er zijn namelijk zoveel soorten van kleine bruine vogeltjes, en die lijken soms zó goed op elkaar, dat de waarneming door de verrekijker niet altijd toelaat de exacte soort te bepalen. Als het vogeltje wegvliegt alvorens alle kenmerken werden waargenomen, houden vogelaars het maar op ‘kbv’.
Het grappige is dat de vogelaar die me dit leerde zelf ook werd aangesproken met zijn initialen, een afkorting dus. Nog bedankt hé Odee!
Ook bij paddenstoelen stelt het probleem zich. Zelfs al vliegen die niet weg en blijven ze netjes onder je neus staan, een zogenaamde veldwaarneming is vaak onvoldoende om de soort te bepalen. Zeker bij die kleine bruine paddenstoeltjes. De kbp’tjes dus. Daarvan zijn er zoveel soorten. En als zelfs al grotere soorten niet eenvoudig uit elkaar te houden zijn, is dat voor deze lilliputters nog moeilijker. Meestal komt er microscoopwerk aan te pas.
Een kbp met geribbelde hoedjes is misschien wel een mycena, met platte hoedjes kan het een franjehoed zijn, met puntige kopjes wellicht een kaalkopje,… maar welke soort ? Daarvoor heb ik niet de moed. Misschien begin ik er op een goeie dag wel aan als ik me ooit een microscoop aanschaf. Voorlopig hou ik het op kaabeepee!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Dankjewel voor de prachtige foto’s en de bijhorende tekst Maarten.
Met plezier Lydi! Blij te horen dat je ervan genoten hebt!
Die foto’s kunnen alweer zo in een sprookjesboek waar ze groot en klein doen wegdromen.
Je slaagt er goed in om ons veel bij te leren en ondertussen de bewondering te onderhouden. Alweer bedankt Maarten!!
Wat een mooie complimenten, dankjewel hoor Annemie! Blij te horen dat ik een sprookjessfeer kan brengen!
Super deze gedachtekronkel, het kbp’tjes😉
Dankjewel hoor Mart! Ja mijn hersenen kronkelen nogal, haha!
Bedankt voor je wekelijkse kpf’s ()Maarten!
() kleine prachtige foto”s 😉
Haha, dankjewel Patrick, mvp! (met veel plezier)
Hai Maarten,
Wat een fantastisch gezelschap van zoveel verschillende kbv’tjes. Geen idee dat ze zo genoemd werden. Ik heb met genoegen gekeken naar al dat moois. Dank je wel hoor! Nog een fijne zondag!.
Groetjes, Ineke
Dankjewel hoor Ineke! Ja het is nogal een bont gezelschap, al dat klein spul!
Dag Maarten,
Met bewondering bekijk ik weer je mooie foto-reeks! Leuk, ik ben afgelopen jaren intensief bezig geweest met veldwaarnemingen van paddenstoelen in een determinatie-groep en een goeie online cursus van de NMV bij Floron. Ja, die kleine bruine paddestoeltjes ( bij ons vaak als LBM; little brown muchrooms genoemd) zijn inderdaad vaak moeilijk te determineren op soort-vlak zonder microscoop, maar ook ik heb gekozen om geen uren achter de microscoop te zitten meten en opzoeken in boeken voor de juiste soort te determineren, alhoewel ik een boel oudere mensen ken , die daar uren aan besteden en daar erg enthousiast over zijn, het geeft ook vaak mooie plaatjes. Ik hou het maar bij geur, detail- kenmerken en moet dan vaak achter de familie-naam “spe” zetten…ook de verandering van Latijnse namen door DNA Oz maakt het niet gemakkelijk en vereist een bibliotheken aan boeken en sleutels. Maar bewondering heb ik wel voor diegenen die het geduld hebben en de inzet om die determinaties tot een goed einde te brengen!
Hartelijk dank voor de reactie Moniek! Het is zeker bewonderenswaardig om zo met determinatie bezig te zijn, en ook nuttig voor de wetenschap, maar een mens kan nu eenmaal niet alles doen, nietwaar?
Bedankt voor het verhaal/de overwegingen en de bijpassende foto’s. Dit helpt mijn frustraties te overwinnen wanneer ik iets niet kan determineren…
Juist Etienne, want voortaan kan je determineren als kbp of kbv etc, toch?
Wat een prachtige dromerige foto’s alweer, een lust voor het oog al die kbp’tjes!!!
Dankjewel hoor Virginie, blij dat je hebt genoten van al dat klein grut!
Dag Maarten,wat een weelde aan namen en soorten! Een vol leven volstaat niet om ze te leren kennen! Men vraagt zich af hoe mensen zich kunnen vervelen indien er zoveel te leren valt!
Hartelijk dank, Maarten om ons weer een zo mooi natuurvertelsel te bezorgen!
Mio
Het aantal soorten is inderdaad duizelingwekkend groot Mio, je hebt gelijk dat vervelen onmogelijk moet zijn! Hartelijk dank voor de waardering!