Bij-na

Geschatte leestijd: 3 minuten

Nee, dit is geen honingbij. Hoe vaak ik al krantenartikels gezien heb over bijen (die zijn nogal ‘hot’ de laatste tijd), met daarop een mooie foto van deze blinde bij! Wat dus geen bij is, maar een soort zweefvlieg. De vergissing is begrijpelijk, want de zweefvlieg doet juist zijn uiterste best om op een bij te lijken. Deze gelijkenis zorgt ervoor dat er niet zoveel vogels de zweefvlieg als een lekker hapje zullen beschouwen, bang als ze zijn voor een bijensteek. De imitatie is zo goed dat de familie ‘bijvliegen’ werd gedoopt.

Nog een aantal zweefvliegensoorten (zwartbekbandzweefvlieg, doodskopzweefvlieg en kegelbijvlieg)

Toch is het onvoorstelbaar dat journalisten artikels schrijven over bijen, maar er eigenlijk zelf nauwelijks iets van afweten. Terwijl dat toch juist hun job is, niet ? Zich informeren over een (nieuw) onderwerp, en er dan iets degelijks over schrijven ? Is het niet typerend voor de arrogantie, of is het nonchalance, van de hedendaagse schrijvers om al te snel te denken dat het wel goed zal zijn? Zeker als het over iets ‘banaal’ als de natuur gaat. En dat ze gauw eventjes zelf een foto van het internet kunnen plukken, want iedereen weet toch hoe een bij er uitziet ? 

Honingbij. Let op de verbrede achterpoten met stijve haartjes die opgevuld worden met stuifmeel (korfjes)

Nochtans zijn er veel duidelijke verschillen. Alle vliegen hebben korte antennes, zo kort dat je het bijna geen antennes kan noemen, en bijen hebben echt lange antennes. Vliegen hebben ook maar één paar vleugels, terwijl bijen twee paar hebben, maar dat verschil is wat moeilijker te zien als de vleugels neergeklapt liggen. Bovendien zijn de vleugels van bijen dan ook nog eens aan elkaar gehaakt, om zo toch één grote vleugel te vormen. En honingbijen hebben korfjes aan hun achterpoten waarmee ze stuifmeel verzamelen, en dat doen vliegen niet, die snoepen alles gewoon op. Tot slot zijn bijen veel meer behaard, maar bijvliegen komen aardig in de buurt. Hun imitatie is goed, maar niet perfect.

Wijfje en mannetje kegelbijvlieg

Echte kenners zien daardoor direct het verschil. Zo kan ik zelfs zeggen dat we hier te doen hebben met een mannetje van de blinde bij. Aja, want de ogen raken elkaar, wat niet het geval is bij de wijfjes. Dus je ziet, je moet toch echt al bij-na blind zijn om niet te zien dat dit een blinde bij is!

Euh, ja maar, wacht eens even… Zijn de voetjes niet geel, want dan is het een geen blinde bij maar de kegelbijvlieg…? Of oei, zie ik daar geen geelachtige dij, want dan is het de onvoorspelbare bijvlieg ? En er zijn zo nog een paar tiental soorten van bijvliegen, tja welke is het nu ?… Oh, wat maakt het allemaal uit, niemand die het verschil zal zien, niemand weet toch hoe een echte blinde bij eruitziet, of wel? 

Die nonchalance van de schrijvers toch, de dag van vandaag! Of is het arrogantie ?

Kegelbijvlieg ? Wie zal het zeggen….

Via de knoppen hieronder kom je bij nog wat look-alikes.

8 gedachten over “Bij-na”

  1. Leuk verhaal Maarten. Ik heb onlangs ook een onvoorspelbare bijvlieg gezien en gefotografeerd. Ik had er nog nooit op gelet, maar zag die naam ergens voorbijkomen. Hoe verzinnen we het!
    Ik mag zelf ook graag schrijven over de natuur om mijn kennis en vooral enthousiasme over te brengen. Neem gerust eens een kijkje op mijn website http://www.mijnblogje.nl. En ook bij mij kun je je abonneren om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs. Niet wekelijks, maar zo eens per drie tot vier weken.
    Groeten uit het noorden van Nederland (maar wel afkomstig van net over de Nederlandse grens boven Gent 😉
    Theo

    1. Dankjewel Theo! Ja, over de naamgeving valt veel te zeggen, dat is een dankbaar onderwerp voor vertelsels☺️! Ik zag je site al via Facebook, degelijk werk! Groetjes, Maarten

  2. Mooi, boeiend verhaal over een bij-na bij , die dan nog blind is ook. Vliegt ze dan op instrumenten , een soort radar ? .. en dan die look-alikes , is dat ook zoiets als onze Look-zonder-look ?
    Knap verhaal Maarten en wetenschappelijk heel goed onderbouwd , doe zo voort en verras ons maar !

    1. Dankjewel Eric! Blinde bijen kunnen supergoed zien! Met zo’n grote ogen kan je dat ook verwachten, maar ik voel dat dat iets voor een volgend vertelsel kan zijn☺️. De look-alikes moet je zelf checken!😁☺️

  3. Alweer een ontdekking…de bijvlieg. Is ze bij-ziend ook?
    Als ze neerstrijkt op een bloem zoals je ze hier zo mooi portretteerde, zou je toch denken dat ze een bij is, al ben je geen journalist. 🤭
    Een ferme knipoog dit keer naar een doelgroep die je er van langs geeft Maarten.
    Ik ga de vliegen eens van na-bij bekijken in ons wilde bloementuintje.

    1. Dankjewel Lydi! Bijvliegen zijn zeker niet bijziend, ze zien je van ver komen, en kunnen blijven zwevend hangen om je goed te bekijken. Veel succes ermee!☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.