Als een olifant in een porseleinwinkel

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als ik in oktober in een bos rondloop, dan voel ik me net een olifant in een porseleinwinkel. Overal schieten er paddenstoeltjes uit de grond, de een al kleiner dan de ander, en ik moet echt goed uitkijken waar ik mijn grote voeten neerzet.

Bij het fotograferen durft dat nogal eens mislopen. Dan lig ik me daar in allerlei bochten te wringen, op mijn knieën of zelfs plat op de buik, en verlies ik al eens een paddenstoeltje uit het oog. Pas bij het opstaan stel ik dan vast welke schade ik heb aangericht. Foei!

Gelukkig zijn paddenstoelen maar de vruchten van de grote schimmelmassa onder de grond. Een paddenstoel plukken heeft ongeveer hetzelfde effect als het plukken van een appel heeft op een appelboom. Dat is natuurlijk geen vrijgeleide om zomaar paddenstoelen te plukken, en doe ik dan ook niet, maar het helpt te relativeren.

Porseleinzwammen zijn daarvoor een schoolvoorbeeld. Massaal schieten ze tevoorschijn, hele stammen bedekkend met hun glimmend witte hoedjes. Het glimmen wordt veroorzaakt door een beschermende slijmlaag. En ze zijn effectief zo broos als porselein, ik moet echt voorzichtig zijn in hun buurt.

Ze hebben een voorkeur voor beuken. En die willen ze helemaal voor zichzelf. Porseleinzwammen scheiden strobilurine af, een krachtig schimmelwerend middel dat andere paddenstoelen afdoodt. Het is zo efficiënt dat het synthetisch wordt nagemaakt en als pesticide op de markt gebracht.

Porseleinzwammetjes zijn misschien wel broos, maar voorzichtig kan je ze dus niet noemen. Ik voel me al wat meer op mijn gemak in hun gezelschap!

(beelden van oktober 2022 in het Gentbos te Merelbeke)


6 gedachten over “Als een olifant in een porseleinwinkel”

 1. Hoi Maarten.
  Wat leuk deze glimmende paddenstoelen. nog nooit gezien! weer genoten van je wetenswaardigheden en ervaringen van deze porseleinachtige wondertjes van moeder natuur. dank je wel en fijne zondag.

 2. Wederom een mooi artikel en sowieso….de PORSELEINZWAM prachtig in beeld gebracht ! Ook het wist-je-datje over “strobilurine” was leuk meegenomen.
  Kortom….telkens genieten ! Proficiat …’
  Geelen Jaak MAASEIK ( Belgisch- Limburg )

 3. Nooit gezien die blinkende hoedjes van deze knappe paddenstoel. Dat hun natuurlijke stoffen worden nagemaakt om te dienen als pesticide, vind ik wel straf.
  Wat heb je ze weer prachtig in beeld gebracht,Maarten.

  1. Hartelijk dank Lydi! De mens gaat heel hard op zoek in de natuur naar allerlei stoffen die van nut kunnen zijn, zoals geneesmiddelen, verven, lijmen, oplosmiddelen… en dus ook pesticiden. Maar het blijven mooie paddenstoeltjes natuurlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.