Jullie kunnen allemaal de boom in!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ze kunnen de boom in. Maar meestal zitten boomkikkers in braamstruiken. De stekelige stengels beschermen hen tegen vijanden, en de stevige bladeren bieden goede zitplekjes in de zon. 

Zoals de meeste koudbloedigen houden ze van zonnebaden, ze kunnen uren zitten soezen, soms met gesloten ogen om nog beter gecamoufleerd te zijn. Hun pootjes plooien heel precies tegen het lichaam om nog minder op te vallen maar vooral om minder vocht uit te zweten.

Het is pas in de schemer en het donker dat ze actief op zoek gaan naar insecten. Net zoals sommige tropische kikkers hebben boomkikkers van die lange vingers met zuignapjes. Daarmee kunnen ze goed klimmen. De zuignapjes scheiden een beetje lichaamsvocht af, en daardoor plakken die beter. 

De stekels van de bramen lijken de boomkikkers niet te deren. Ze springen onvervaard van tak naar tak en landen met hun sierlijke pootjes voluit op de stekels. Ze moeten echt een olifantenvel hebben. 

Ze geven in ieder geval geen kik. Logisch, want boomkikkers maken geen geluid. Alleen in de paartijd kwaken de mannetjes er op los. Ze roepen zelfs in koor om elkaars gekwaak nog te versterken. En wie niet tegen de decibels kan, die kan de boom in!

(Beelden van 3/09/2023, Zwinbosjes te Knokke-Heist)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Jullie kunnen allemaal de boom in!”

  1. Knap weer die boomkikker…. Ik had het geluk om die al in het echt te zien. Zo klein is die en zo groen …. Dat zijn van die momenten die je nooit vergeet.
    Dank voor al den uitleg – geestig

  2. De boomkikker lijkt veel kleiner dan ik dacht maar wat een camouflagepak! Toch vond je ze weer om er prachtige foto’s van te maken. Dankjewel Maarten, ook voor de leuke weetjes alweer.

    1. Blij te horen Lydi, dankjewel hoor! Ze zijn inderdaad heel klein, maar het zou kunnen dat ik hier vooral juvenielen op de foto heb. Volwassen boomkikkers zullen net iets groter zijn nog. En ik heb heel lang moeten zoeken, maar eenmaal ik er eentje vond… zag ik er plots overal!

  3. Dag Maarten,
    Een heel leuk verhaal!Het schijnt bijna ongelooflijk dat ze met hun pootjes landen op de stekels van de braambessen !Inderdaad ze moeten een zeer stevige huid hebben!
    Dankjewel ,Maarten! Dat detail zal ik zeker onthouden!
    Mio

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.