Geschatte leestijd: 2 minuten
Ik schep graag af en toe in de sloot op zoek naar kriebelbeestjes. Maar op een avond zat er iets groters in mijn netje. Ik dacht eerst aan een salamander, maar het bleek een heuse paling te zijn. Nu ja, het was een jong beestje, want een volwassen paling kan tot wel een meter lang worden, die zou niet in mijn netje passen.
Maar hoe jong ook, toch heeft ie al een lange weg afgelegd. Alle palingen worden immers geboren in de Sargassozee, op wel 6000 km van hier. Volwassen palingen trekken daar naar toe om te paren en eitjes te leggen, en sterven dan. Eerst zorgen hun hormonen ervoor dat ze zich aanpassen aan het zoute zeewater, en dan gaan ze op trektocht.
De Sargassozee is een groot stuk van de Atlantische Oceaan, voor de oostkust van de VS, die zeer zout is en daardoor een overvloedige groei kent van welbepaalde wieren. Wetenschappers vermoeden dat die wieren voor de nodige bescherming zorgen. Maar de larven vinden ook daar alleen de specifieke voedingsstoffen die ze nodig hebben. Alleen weet nog niemand precies welke dat zijn. Daardoor kunnen palingen niet gekweekt worden, de larven die uit de eitjes komen overleven het niet buiten hun Sargassozee.
Deze jonge paling heeft dus niet alleen die lange trektocht van een jaartje (!) naar hier al afgelegd, maar heeft zich ook nog eens aangepast aan zoetwater en alle obstakels zoals sluizen overwonnen om hier in de Gentbrugse Meersen op te groeien. Het beestje behoort tot een minderheid, want door overbevissing, vervuiling, kanalisering én die complexe levenscyclus is de wilde populatie met 98% verminderd.
Ik hou van paling in het groen, maar in het groen van de natuur welteverstaan. Alleen daar horen ze thuis. Ik heb mijn vangst dan ook netjes terug uitgezet. In het groen.
(Beelden van begin oktober 2023 in de Gentbrugse Meersen)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Heel interessante informatie, maar laat een wrang gevoel achter: zo’n lange tocht op weg naar een leven hier en dan gewoon in de pan belanden, gelukkig niet de mijne.
Ik las ook net over je heel erg verdiende prijzen. Van harte proficiat!!
Hartelijk dank Annemie! Ja het is erg om vast te stellen hoeveel schade we soms toebrengen uit onwetendheid…
Ongelofelijk Maarten, nooit gedacht dat ze van ver kwamen. Ik dacht dat ze hier in de wateren verbleven. En geboren werden. We hebben jaren heerlijk veel paling gegeten. Was vroeger veeeel goedkoper dan nu. Dank je wel voor dit verhaal.
Fijne dag,
Groetjes ineke
Bedankt voor de eerlijke reactie Ineke! Het is geen wonder dat paling nu veel duurder is, aangezien er altijd maar minder zijn.
Nooit gedacht dat palingen hier niet gekweekt konden worden, Maarten. Komen dan die palingen in ‘t groen die hier worden bereid ook van zo ver?
Jij hebt er toch hier alweer eentje gevonden die een recordtraject heeft afgelegd en die je dan nog op de juiste muziek hebt leren bewegen! 😂
Ja, het was wellicht een ongelooflijk toeval dat die jonge paling in mijn netje belandde Lydi. Ook palingen die hier gevangen of gekweekt worden komen uit de Sargassozee, maar zullen dus nooit terugkeren om zich voort te planten. Enne… het muziekje is gekozen op maat van de palingbewegingen. Ik vernam ondertussen ook dat er in Nederland zoiets bestaat als palingpop, dat was nog een betere keuze geweest!
Dag Maarten,
Was ervan overtuigd dat palingen hier geboren waren!Toen we jong waren kocht mijn mama bijna wekelijks paling aan een visser die met de fiets zijn ronde deed !
Men is nooit te oud om bij te leren!
Hartelijk dank ook voor de vidéo!
Mio
Dat is met veel plezier Mio! De jonge palingen die terugkeren van de Sargassozee worden nu massaal gevangen om vetgemest worden in een kweekvijver, voor de consumptie dus. Vroeger werden ze gewoon gevist ik het wild inderdaad, in het groen…
Veertien dagen geleden nog gegeten maar daarmee blijft dat trekinstinct mij toch nog steeds iets wonderbaarlijks!
Het is inderdaad ongelooflijk hoe palingen twee keer zo’n lange trektocht puur op instinct kunnen afleggen!
Dat moet lukken Maarten, gisteren zelf paling bereid. Na jouw verhaal toch een dubbel gevoel…
Dat kan ik geloven, Evert! De paling is met uitsterven bedreigd maar het is alsof niemand ervan wakker ligt…