Als je in de knoop ligt met jezelf

Het gaat eigenlijk al een tijdje niet zo goed met mij. Ik slaap niet meer. Misschien komt het door de stress op het werk? Een te drukke agenda? Zorgen over de kinderen? Enfin, er is altjjd wel iets waar ik van wakker lig. Ik ben de uitputting nabij. Het liefst zou ik de hele dag in bed blijven liggen. Zou dit nu een burn-out zijn? Ik lig in ieder geval in de knoop met mezelf.

De dokter schreef me rust voor. Rust, en wandelingen. Dus ging ik wandelen, hele dagen lang. Mijn hoofd leegmaken. Maar die gedachten bleven maar malen. Wanneer stopte dat zinloze piekeren nu eens? Het was echt wel genoeg!

En toen trof ik onderweg dit knoopkruid. Enfin, ik dacht dat het knoopkruid was, maar het bleek Centaurea decipiens te zijn. Dat heeft geen Nederlandse naam maar is nauw verwant aan Centaurea jacea, knoopkruid dus. Knoopkruid heeft zelf ook veel ondersoorten, en Centaurea decipiens wordt door sommigen nog steeds als zo’n ondersoort beschouwd. Om maar te zeggen dat ze nogal op elkaar gelijken. Al die (onder)soorten hebben van die gelijkaardige, eenvoudige bloemhoofdjes met paarse bloemblaadjes. 

Bloemblaadjes als een indianentooi gedrapeerd. En daaronder een soort omwindselblaadjes in een honingraatpatroon. Of nee, een gevlochten rieten korf. Bruinzwarte spinnetjes op een hoop? Of toch eerder een geknoopt touw, vandaar de naam?

Hoe dichter ik keek, hoe meer details ik zag. Hoe meer ik zag, hoe mooier het werd. En hoe mooier die details bleken, hoe meer geconcentreerd ik doorging met kijken. Of was het omgekeerd? In ieder geval waren mijn gedachten opeens weg. Dat onnozele, stomme piekeren was verdwenen als sneeuw voor de zon. Het knoopkruid haalde me uit de knoop! 

Maar ja, wacht eens, het is geen knoopkruid…


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.