Als je in de knoop ligt met jezelf

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het gaat eigenlijk al een tijdje niet zo goed met mij. Ik slaap niet meer. Misschien komt het door de stress op het werk? Een te drukke agenda? Zorgen over de kinderen? Enfin, er is altjjd wel iets waar ik van wakker lig. Ik ben de uitputting nabij. Het liefst zou ik de hele dag in bed blijven liggen. Zou dit nu een burn-out zijn? Ik lig in ieder geval in de knoop met mezelf.

De dokter schreef me rust voor. Rust, en wandelingen. Dus ging ik wandelen, hele dagen lang. Mijn hoofd leegmaken. Maar die gedachten bleven maar malen. Wanneer stopte dat zinloze piekeren nu eens? Het was echt wel genoeg!

En toen trof ik onderweg dit knoopkruid. Enfin, ik dacht dat het knoopkruid was, maar het bleek Centaurea decipiens te zijn. Dat heeft geen Nederlandse naam maar is nauw verwant aan Centaurea jacea, knoopkruid dus. Knoopkruid heeft zelf ook veel ondersoorten, en Centaurea decipiens wordt door sommigen nog steeds als zo’n ondersoort beschouwd. Om maar te zeggen dat ze nogal op elkaar gelijken. Al die (onder)soorten hebben van die gelijkaardige, eenvoudige bloemhoofdjes met paarse bloemblaadjes. 

Bloemblaadjes als een indianentooi gedrapeerd. En daaronder een soort omwindselblaadjes in een honingraatpatroon. Of nee, een gevlochten rieten korf. Bruinzwarte spinnetjes op een hoop? Of toch eerder een geknoopt touw, vandaar de naam?

Hoe dichter ik keek, hoe meer details ik zag. Hoe meer ik zag, hoe mooier het werd. En hoe mooier die details bleken, hoe meer geconcentreerd ik doorging met kijken. Of was het omgekeerd? In ieder geval waren mijn gedachten opeens weg. Dat onnozele, stomme piekeren was verdwenen als sneeuw voor de zon. Het knoopkruid haalde me uit de knoop! 

Maar ja, wacht eens, het is geen knoopkruid…


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Als je in de knoop ligt met jezelf”

 1. De natuur verricht wonderen en jij Maarten, doet dat met pen en fototoestel.
  Een mooi geschreven beeldverhaal met een fijne ‘ontknoping’.

 2. Even dacht ik een artikel in Psychologie magazine voor me te hebben. Je blijft de lezer verbazen met je wijsheid en observatie van kleine natuurfenomenen,Maarten.
  Als ik nog eens in de knoop lig….

 3. Prachtig verhaal met een fictieve gedachte. Wat is waar en niet waar?
  Wat wij als mens waarnemen en zichtbaar is, is een beperkte weergave van de waarheid die in hier en nu nog verborgen is en misschien verbinding zoekt. Vandaar jouw onrust. Brein weet meer, kan meer, is verder dan jouw gedachten.

  1. Dat klopt helemaal Ineke, het brein neemt ons mee op sleeptouw en het in aan ons om daarmee om te gaan. Je bent precies een ervaringsdeskundige, bedankt voor de reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.