Ik word er helemaal onnozel van!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat een klein, onnozel beestje is dit brandnetelmotje toch! Het is echt zo’n zot ding dat geen seconde stilzit. Al etend trippelt het rond op bloemen en als het er genoeg van heeft, schiet het als een pijl uit een boog weg om dan met een paar kronkels door de lucht op een volgende bloem te landen. Gewoon doen en overstappen zoals een normaal insect is er duidelijk niet aan besteed. Je zou er zelf onnozel van worden door erop te blijven kijken! 

Omdat ze zo klein zijn, worden ze tot de micro-nachtvlinders gerekend. En ja, het is dus een nachtvlindertje, maar eentje dat je overdag ziet. Er zijn wel meer van die zogenaamde dagactieve nachtvlinders, maar deze neemt het nogal letterlijk en is heel de dag superactief!

Het brandnetelmotje vind je overal waar er brandnetels in de buurt staan, want daarop leven de rupsen. Die spinnen blaadjes in, en in dat spinsel verpoppen ze tot een motje. De motjes zelf leven van stuifmeel op diezelfde brandnetels, maar ze zijn niet zo kieskeurig en profiteren ook van andere bloemen zoals deze margrieten.

Ik vond ze bij enkele momentjes van rust in de vroege ochtend. Maar alsof het ze erom te doen was, poseerden de beestjes dan in het goudoranje tegenlicht van de opkomende zon, met reflecties en schaduwen langs alle kanten. Ze kunnen duidelijk niet gewoon doen. Om je onnozel op te staren! 

Héél eventjes bleven ze zitten. Maar dan werden ze opnieuw hun eigen micro-onnozele zelf en deden ze snel weer verder! Ik bleef helemaal veronnozeld achter.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Ik word er helemaal onnozel van!”

 1. Maarten,wat een bijzonder diertje alweer om te observeren. Ik vind een mot niet altijd even mooi, maar daarom zette deze zich wellicht ook tegen een bijzondere achtergrond om positieve aandacht te krijgen. En die heb je haar gegeven. Merci voor het delen van je mooie foto’s.

  1. Hallo Lydi, het is vooral een druk bezig beestje, dat leuk om observeren is in al z’n dagelijkse bezigheden. Het is niet het meest kleurrijke motje inderdaad, eerder een grappig en schattig ding. Daar geef ik ook graag aandacht aan! Groetjes, en bedankt!

 2. Fascinerend, dat schaduwschouwspel !! Alsof de realiteit je een dubbele gedaante aanbiedt.
  Geweldig dat je er dat weer zo mooi hebt uitgepikt en ons laat meegenieten. Dankjewel!

 3. Hey Maarten, mooie foto’s en zoals altijd leuke én informatieve tekstjes. De soort op de foto’s lijkt mij wel de strooiselmot. Check je nog eens?

   1. Hoi Maarten, nou onnozel ben je niet maar wel heel opmerkzaam hoor!
    Goed opgemerkt dat de nachtvlinders zo klein zijn dat ze bijna niet zien zijn en dus niet opvallen. Weer een leuk verhaal van gemaakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.