Geschatte leestijd: 2 minuten
Gehuld in witte nevels kijkt een reusachtige duivel met vlammende horens en groene ogen neer op een klein donderbeestje. Het nietige ding waant zich vast voor de poorten van de hel. Angstvallig kijkt het omhoog, bang voor wat er gaat volgen….
Deze Franse veldwesp is nochtans gewoon stilletjes aan het wakker worden, na een nachtje buiten op de bereklauw. Als de dauw opgedroogd is, of de opkomende zon hem opgewarmd heeft, vliegt hij er terug vandoor. Hij, want het is een mannetje. Mannetjes van de Franse veldwesp hebben groene ogen en van die heerlijk gekrulde feloranje voelsprieten. Dat maakt ze van dichtbij tot heel mooie insecten.
Franse veldwespen zijn oorspronkelijk afkomstig uit meer Westelijk Europa, Frankrijk dus, maar we zien ze meer en meer bij ons. Ze behoren tot de zachtaardigste wespen die er zijn. Ze zijn helemaal niet agressief naar mensen toe. Ze gaan ook niet op zoek naar zoetigheid zoals de zogenaamde limonadewespen. Voor hun suikers beperken ze zich tot bloemen. Veel duivels is er dus niet aan. Voor ons tenminste…
Maar ze eten wel veel kleine beestjes. Ze vreten die levend op, met huid en haar, of ze voeren die als gehakt aan de larven in het nest. En zo’n kant en klaar hapje als dit kleine donderbeestje kan wel dienen als ontbijt. Je moet niet eens goed wakker zijn om het naar binnen te spelen! In die zin zou het voor het donderbeestje dan toch wel eens de weg naar de hel kunnen zijn… Ocharme!
Als (Ă ls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Gisteren naar Pairi Daiza geweest. Je kan vóór of tegen dergelijke natuurparken zijn…
EĂ©n groot dierenrijk leek me sterk ondervertegenwoordigd (op wat vogelspinnen na…)… de boeiende (minder zichtbare) insectenwereld
Misschien moeten ze daar met jouw foto’s eens een interactieve 3D-ervaring ontwerpen.
Kwestie dat ook deze belangrijke diertjesgroep de nodige aandacht krijgt…
Terechte opmerking Evertjie! Zeker als je beseft dat die kleine beestjes kampioen zijn in aantallen, soortenaantal Ă©n biomassa!
Prachtig.
Zalig genieten op maandagmorgen.
Beelden die je met het blote oog niet ziet…
Merci
Greets Jan
Dankjewel Jan! Ja dat kleine babysprinkhaantje zag ik zelf ook eigenlijk pas achteraf op de foto, zo kleinis het!
prachtige foto’s alweer!
Hartelijk dank Ellen!
Haha, prachtig verhaal Maarten. Je zal maar dat sprinkhaantje zijn.
Je hebt geen gebrek aan fantasie
Als er iets is dat ik in overvloed heb, is het inderdaad fantasie, Ineke. Ik weet ook niet waar het vandaan komt , maar het blijft komen! Bedankt voor de reactie, doet me altijd plezier!
Jouw beelden en verhaal zijn “Onze Natuur” waardig! 🙂
Dankjewel hoor Zwervende Eik, doet me plezier!
Maarten, wat een kleurenpracht kon je hier weer delen!
Na een zomer met zoveel agressieve wespen hier,krijg ik voor jouw voorgestelde soort best wel sympathie. Als onze zomerse temperaturen Frans worden, kan deze veldwesp ook op onze bloemen terecht. Stuur maar door.
Haha, ik zal ze zeker doorsturen Lydi, in mijn beste Frans. In onze tuin zaten er heel de zomer, dus hier was het al warm genoeg blijkbaar. Dankjewel!
Dankjewel Maarten, om met dit leuk verhaal weer een beetje meer dieren te beschermen die vaak onterecht als gevaarlijk beschouwd worden.
Prachtige foto’s weer van dit nuttig mooi insect en zoals altijd, weer boeiend verteld.
Hartelijk dank Inge! En zelfs als beestjes gevaarlijk of lastig zijn, kunnen ze best ook nog wel mooi zijn, niet?
Prachtig! Net een juweeltje!
Mag ik je vragen, is het stekje van de Salvia een flinke plant geworden? Bloeit de Salvia nu?
In mijn tuin is de plant 1.40 hoog geworden en nu in bloei!
Dag An en Noel, ja het zijn prachtige beestjes hé! De Salvia is nog altijd klein, maar doet het heel goed hoor! Bloeien zal voor volgend jaar zijn.