Ben ik me daar een blauwtje gelopen! 

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het zand van de Ginkelse heide ben ik een blauwtje opgelopen. Het stond verscholen tussen het gras, en ik had er helemaal overgekeken. Het bloempje was nochtans hemelsblauw! En ik liep zoals altijd wel  ‘met mijn hoofd in de grond’, maar toch keek ik over het blauw. Tot ik er mijn voet opzette, en zo dat sluipwespje deed opvliegen…

Blauwtjes om op te lopen

Het zandblauwtje is een klein plantje, dat typisch is voor voedselarme, droge gronden. Zanderige heide of rotsige kliffen zeg maar. Ze bereiken maar dezelfde hoogte als het groene gras waartussen ze groeien, en de plant zelf is natuurlijk ook groen. Alleen het bloemhoofdje springt er tussenuit.

Het bloemhoofdje springt er tussenuit

Maar bestuivers zijn er dol op, en weten ze feilloos te vinden. Tot wel vijftig soorten bijen en wespen werden waargenomen op dit eenvoudige bloempje, naast dertig soorten vliegen, dertig soorten vlinders en meerdere keversoorten. Je kan dus wel zeggen dat het zandblauwtje zich gespecialiseerd heeft in bestuiving door insecten. En het heeft dat onder andere gedaan door sterk in te zetten op ultraviolette kleuren.

Zandblauwtjes tussen het gras

Het voor ons zichtbare hemelsblauw verbleekt bij het voor insecten wél waarneembare ultraviolet. Het zandblauwtje reflecteert UV zó fel dat de bloempjes als ware vuurtorentjes schijnen over de grassenzee. Voor insecten dan toch.

Vuurtorentjes over de grassenzee

Ik heb natuurlijk geen insectenogen. Maar toch is dat maar een flauw excuus. Want eenmaal ik zo’n zandblauwtje had gevonden, bleken er opeens overal te staan! Meer en meer hemelsblauwe hoofdjes doken op tussen het gras, tot ik me afvroeg hoe ik die ooit had kunnen missen. Ik voelde me plots nog een groentje! En ze zeggen wel eens dat het beter is een blauwtje te lopen dan voor altijd een groentje te blijven, maar dan…  dan is er nog werk aan de winkel!

Alleen een groentje kan deze blauwtjes missen

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Ben ik me daar een blauwtje gelopen! ”

 1. Blauw, zo hemelsblauw…zingt Will Tura.
  Blauw, blauw, blauw…zingt The Scene.
  Blauw is mijn lievelingskleur.
  Mooi verhaal en mooie foto’s
  Dank je wel.

  1. Haha, je bent niet de enige Mieke, ik hoor meer reacties in die zin! En eigenlijk alleen bij blauw, niet bij oranje bijvoorbeeld. Dankjewel voor de vriendelijke woorden !

 2. Patrick Vleeschouwer

  Alweer een mooi verhaaltje… Zandblauwtjes staan ook in mijn voortuin in Sint-Amandsberg, ik geniet er dagelijks van…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.