Geschatte leestijd: 2 minuten
Dat je profiteurs niet kan beoordelen op het uiterlijk, dat zullen de grote snuittordoders geweten hebben! Snuittordoders zijn graafwespen die gespecialiseerd zijn in het vangen van snuitkevers. Ze bergen ze veilig op in hun holletje onder de grond als voedsel voor hun larven. Alleen… kunnen ze die niet voortdurend bewaken want ze moeten nog meer snuitkevers aanvoeren. En terwijl ze op rooftocht zijn, zijn de holletjes toegankelijk voor profiteurs.
Zoals snuittordoders gespecialiseerd zijn in snuitkevers, is de juweelwesp gespecialiseerd in… snuittordoders! Ze kennen ze door en door. En ze weten dat de holletjes voor een tijdje onbewaakt blijven. Ze houden het boeltje eerst wat in de gaten, voor mocht mama graafwesp onverwachts terugkomen, maar sluipen dan voorzichtig het holletje binnen. In een oogwenk is het gebeurd. Binnen en buiten in een seconde, en daarin hebben ze zelf ook eitjes gelegd bij de snuitkever. Die zullen sneller uitkomen dan de eitjes van de snuittordoder, en zelf de kever opeten.
Ze zien er oogverblindend mooi uit, in hun felle, fluorescerende harnas, maar juweelwespen zijn dus echte profiteurs. Dat schitterende harnas moet hen trouwens beschermen tegen steken indien de snuittordoder hen toch betrapt in het nest. Als dat gebeurt dan rollen ze zich op tot een knikkertje, en probeer daar maar eens in te steken.
Voor de larven van de snuittordoder blijft er dan alleen een hongersdood. Het is dus best nodig dat de snuittordoders zoveel kevers aanvoeren, want een deel ervan zal dienen om andermans nageslacht te voeden. Gelukkig zijn er genoeg snuitkevers om zowel snuittordoders als juweelwespen te voeden. Maar het is maar dat je het weet: profiteurs kunnen er dus best als een juweeltje uitzien!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Prachtige foto’s en dito verhaal!
Dank je wel!
Dankjewel hoor Mieke, doet me plezier te horen!
Dag Maarten,
Eindelijk een déjà vu gevoel, ik bedoel, eindelijk eens een insect dat ik herken.
Ik heb een gelijkaardige wesp, de tandgoudwesp, waargenomen bij mijn bijenhotel.
Maar zo’n mooie foto’s kan ik niet maken met mijn smartphone dus eindelijk zie ik zo’n wespje eens van dichtbij.
Super merci
Greets
Jan
Dankjewel hoor Jan! Blij dat dit wat verduidelijking biedt. Over de tandgoudwesp heb ik één van mijn allereerste natuurvertelsels geschreven, voor mocht je daar ook een duidelijke foto van willen. Het zijn allemaal heel mooie maar kleine en rappe beestjes! https://natuurvertelsels.be/bezoek/
En weer iets geleerd, met dank!
Wat een prachtige foto’s heb je ook weer gemaakt.
Blijf genieten,
groetjes Ellen
Dankjewel hoor Ellen! Het is en blijft inderdaad genieten, dat observeren van die kleine beestjes!
Wat een verhaal! Dat wist ik helemaal niet… Ik heb ook nog nooit zo’n juweelwesp gezien… Da’s dus de koekoek onder de wespen! 😉 Bedankt ook weer voor het delen van je prachtige foto’s, Maarten!
Dankjewel hoor, Zwervende Eik! Inderdaad wordt ook de benaming koekoekswesp gebruikt voor deze goudwespen of juweelwespen, je zit er recht op!
🙂
Prachtige foto’s uit de harde maar boeiende wereld van de mini insekten!
Dankjewel Anny! Ja, keihard inderdaad, dat kan je wel zeggen, ook voor de beestjes die er mooi uitzien! 😊