Je ziet er uit als een juweeltje!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Dat je profiteurs niet kan beoordelen op het uiterlijk, dat zullen de grote snuittordoders geweten hebben! Snuittordoders zijn graafwespen die gespecialiseerd zijn in het vangen van snuitkevers. Ze bergen ze veilig op in hun holletje onder de grond als voedsel voor hun larven. Alleen… kunnen ze die niet voortdurend bewaken want ze moeten nog meer snuitkevers aanvoeren. En terwijl ze op rooftocht zijn, zijn de holletjes toegankelijk voor profiteurs.

Deze grote snuittordoder voert een snuitkever aan.
Een holletje graven, de snuitkever ligt al klaar.

Zoals snuittordoders gespecialiseerd zijn in snuitkevers, is de juweelwesp gespecialiseerd in… snuittordoders! Ze kennen ze door en door. En ze weten dat de holletjes voor een tijdje onbewaakt blijven. Ze houden het boeltje eerst wat in de gaten, voor mocht mama graafwesp onverwachts terugkomen, maar sluipen dan voorzichtig het holletje binnen. In een oogwenk is het gebeurd. Binnen en buiten in een seconde, en daarin hebben ze zelf ook eitjes gelegd bij de snuitkever. Die zullen sneller uitkomen dan de eitjes van de snuittordoder, en zelf de kever opeten. 

Holletje in de gaten houden
Snel het holletje binnen!

Ze zien er oogverblindend mooi uit, in hun felle, fluorescerende harnas, maar juweelwespen zijn dus echte profiteurs. Dat schitterende harnas moet hen trouwens beschermen tegen steken indien de snuittordoder hen toch betrapt in het nest. Als dat gebeurt dan rollen ze zich op tot een knikkertje, en probeer daar maar eens in te steken.

Oogverblindend mooi!
Ai, mijn ogen!

Voor de larven van de snuittordoder blijft er dan alleen een hongersdood. Het is dus best nodig dat de snuittordoders zoveel kevers aanvoeren, want een deel ervan zal dienen om andermans nageslacht te voeden. Gelukkig zijn er genoeg snuitkevers om zowel snuittordoders als juweelwespen te voeden. Maar het is maar dat je het weet: profiteurs kunnen er dus best als een juweeltje uitzien!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

11 gedachten over “Je ziet er uit als een juweeltje!”

 1. Dag Maarten,
  Eindelijk een déjà vu gevoel, ik bedoel, eindelijk eens een insect dat ik herken.
  Ik heb een gelijkaardige wesp, de tandgoudwesp, waargenomen bij mijn bijenhotel.
  Maar zo’n mooie foto’s kan ik niet maken met mijn smartphone dus eindelijk zie ik zo’n wespje eens van dichtbij.
  Super merci
  Greets
  Jan

 2. Wat een verhaal! Dat wist ik helemaal niet… Ik heb ook nog nooit zo’n juweelwesp gezien… Da’s dus de koekoek onder de wespen! 😉 Bedankt ook weer voor het delen van je prachtige foto’s, Maarten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.