Ga daarmee naar de oorlog!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De moerassprinkhanen in de Bourgoyen opereren als een uitvarende oorlogsvloot. De wijfjes zijn de vliegdekschepen. Het zijn plompe, zware dieren, die hun vleugels nauwelijks uitslaan en dan ook niet zo ver springen. Ze kruipen liever, en slepen langzaam hun gewicht over bodem en planten op zoek naar nieuwe voortplantingsgebieden.

Een plomp wijfje moerassprinkhaan

De mannetjes zijn de vliegtuigen die de schepen begeleiden. Ze springen vrolijk heen en weer door de lucht, en af en toe landen ze met een glijvlucht op de vliegdekschepen. Even bijtanken. Of is het lossen?

Een begeleidend mannetje moerassprinkhaan

De mannetjes vliegen voorop en lokken de wijfjes met hun gezang. Dat klinkt als het knippen met een klein schaartje. Knip-knip-knip-knip-knip. Ze seinen in morse en het betekent ‘hier moet je zijn’. Ze zetten de koers uit voor de logge vliegdekschepen. Die verwijderen zich zo steeds verder van hun veilige haven, dat ene plekje in de Bourgoyen dat hun geboorteplaats is, om meer territorium te veroveren in de loop van het seizoen.

Hier moet je zijn!

Ze varen duidelijk onder Belgische vlag. De rode schenen steken fel af tegen de gele dijen, en het zwart van de knieën vervolledigt de tricolore. Maar qua efficiëntie lijken ze meer op een Mexicaans leger. In verspreide slagorde, kriskras door elkaar, komt het er uiteindelijk op neer dat ze rondjes varen.

De Belgische tricolore

Want veel geschikte eilegplaatsen zijn er niet. De zeldzame moerassprinkhanen hebben grasland nodig dat in de winter juist genoeg overstroomd wordt, zodat de eitjes net niet onder water komen maar toch vochtig genoeg blijven. Zelfs in een uitgestrekt meersengebied als de Bourgoyen zijn er niet zoveel van die plekjes. 

Midden in de meersen van de Bourgoyen

Zonder corridors naar andere natuurgebieden trappelen ze ter plaatse. Voor de logge wijfjes kan een luchtbrug niet baten. In ons versnipperde landschap vaart volgend jaar de vloot weer uit van dezelfde haven. Maar zo verover je dus geen nieuwe gebieden. En zo win je niet de strijd om het voortbestaan…


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Ga daarmee naar de oorlog!”

    1. Wel Lydi, al jaren zit die kleine populatie moerassprinkhanen oo dezelfde plaats in de Bourgoyen, ze gaan niet achteruit maar dus ook niet vooruit, vandaar. Maar het is inderdaad een elegante sprinkhaan! Bedankt!

  1. Geweldig verhaal weer Maarten, waar haal je toch die fantasie vandaan!! Als ik een kind was, zou ik bij elk verhaal aan je lippen hangen denk ik.
    Dankjewel.

    1. Dankjewel hoor Ineke! Ik vrees dat het er allemaal een beetje vanzelf uitkomt als ik de natuur observeer. Hoe meer ik kijk, hoe meer verhaal er zich vormt. Leuk dat je het goed vond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.