Heb jij de Geelstervallei al gevonden?

Geschatte leestijd: 1 minuten

Ik heb een klein juweeltje gevonden! Een zeldzaam mini-lelietje dat je zo over het hoofd ziet. Uitgebloeid valt het nauwelijks op, want de bladeren hebben meer iets weg van brede grassprieten. Maar de bloemetjes zijn magnifiek!

België en Nederland liggen op de westelijke grens van het verspreidingsgebied van de bosgeelster. Daarom is de plant hier zo zeldzaam. Bovendien komt ie voor in bosrijke beekvalleien, en daarvan zijn er niet zoveel meer met onverstoorde bodems.

Het is nu eens een plant die goed aardt op voedselrijke bodems, en zelfs gewone populierenbossen ideaal vindt. Voordat de brandnetels en bramen daar opgeschoten zijn, is de bosgeelster al lang uitgebloeid, en de voortplanting verzekerd. Op een plaats waar de plant voet aan grond zet, vind je er dan ook vele exemplaren.

Voordat de brandnetels zijn opgeschoten is de bosgeelster al uitgebloeid

De beekoever waar ik ze vond, werd om die reden omgedoopt tot Geelstervallei. Maar dat is wel heel optimistisch. Hooguit gaat het om enkele vierkante meters waar de bosgeelster groeit. Het blijft een zeldzaam juweeltje!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

18 gedachten over “Heb jij de Geelstervallei al gevonden?”

 1. Dag Maarten,
  Dankjewel voor de prachtige foto’s van een bloem die ik absoluut niet kende!.Ik dacht aan de winterjasmijn,onlangs ontdekt dankzij Google lens!
  Altijd leuk iets nieuws te ontdekken !
  Tot de volgende aflevering!

 2. Hey Maarten, mooie foto’s van dit bloempje, maar bedoel je niet dat BE en NL op de westelijke grens ligt van het verspreidingsgebied van deze plant?
  Grtjs, Annita

 3. Dag Maarten, ik heb de bosgeelster tot nu toe nog maar 1x gezien, in een bos op de rand van Boechout en Lint, en ze stond er eenzaam en alleen. Maar ik vond ze wel heel mooi! Bedankt nog om te delen, ik zoek het eens op waar die vallei ligt…
  Grtjes,
  Moniek

 4. Wat een prachtig en lieflijk bloempje. Ik had er nog nooit van gehoord en heb deze ook nooit gezien. Wel hebben we speenkruid hier in de buurt. Ook leuk natuurlijk.
  Leuk dat je dit met ons deelt en zo heb ik ook weer wat geleerd.
  Fijne zondag en tot het volgende vertelsel.
  Groetjes Ellen

  1. Dankjewel hoor Ellen! Wat leuk dat je dat zegt, speenkruid heeft ongeveer dezelfde habitat en komt meestal samen voor met bosgeelster en bloeit ook op hetzelfde moment! Ook voor jou nog een fijne zondag!

   1. Hier alleen speenkruid.
    Ik zei dat ik de bosgeelster nog nooit gezien had maar dat betreft Nederland.
    Mijn man zei dat we deze in Zwitserland hebben gezien en inderdaad ze staan op de foto.
    Dus foutje mijnerzijds

 5. Zal wel zijn dat ik die ken . Was er 6 jaar voorzitter en heb de Geelstervallei zowat op de kaart gezet !

  Groetjes
  Yvette

 6. Wat een juweeltje inderdaad! Bosrijke beekvalleien hebben we jammer genoeg niet veel. Maarten, je slaagde er erin dit wondermooie en zeldzame bloempje te vinden en met ons te delen. Dankjewel.

   1. Wat een mooi lief bloemetje. Lijkt net een mininarcis. Jammer dat ze zo zelden voorkomen. Weer wat bijgeleerd. Dank je wel Maarten en fijne zondag.
    Groetjes ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.