Binnenkoppen aan de tweede paal

Geschatte leestijd: 2 minuten

Fotograferen heeft soms wat weg van voetballen. Je moet het doel weten te vinden. Positie kiezen. Bewegen, bewegen en blijven bewegen. Het veld aftasten. Op de loer liggen. En op het juiste moment toeslaan en scoren!

In een veldje langs de weg wist ik oranjetipjes zitten. Mijn doel was om de feloranje vleugeltippen van deze dagvlinders opvallend in beeld te brengen. Dat is niet eenvoudig, want als ze rusten, dan houden ze de vleugels gesloten en zie je het oranje maar heel vaag doorheen de vleugels. En eenmaal ze actief zijn, zijn ze zo beweeglijk dat het moeilijk scherpstellen is.

Al zoekende doorliep ik het veldje. Aan de eerste telefoonpaal die ik passeerde, vond ik drie wijfjes. Die hebben even mooi geelgroen-gemarmerde ondervleugels als de mannetjes maar ze missen de oranje vleugeltippen. Die vormden niet mijn doel van vandaag.  Een beetje verderop, aan de tweede paal, vond ik dan toch een slapend mannetje.

De opkomende zon deed het mannetje opwarmen. Beetje bij beetje kwam er beweging in. Draaien, keren, pootjes verplaatsen, snel wat nectar tanken, nog eens keren… Ik lag op de loer, bewoog mee en wachtte af.  En daar gingen de vleugels open! Ik stond in positie. Aan de tweede paal. Ik moest maar afdrukken en binnenkoppen. Goal!

Goal!
Nog een goal!
Hier gaat het oranjetipje ervandoor!
Mannetje oranjetipje opwarmend in de ochtendzon
Nectar tanken langs de weg

(beelden en filmpjes van april 2023-2024 uit de Damvallei-Destelbergen)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

9 gedachten over “Binnenkoppen aan de tweede paal”

    1. Hartelijk dank Sjors! En dat is inderdaad wat ik probeer te doen, de schoonheid in beeld brengen van ook de zogenaamde gewone soorten!😊

  1. Wat een beelden, Maarten! Geen vlinder laat zulke inbreuk op de privacy toe bij zijn maaltijd, zou je denken. Je stond/lag wellicht verdekt opgesteld en dan nog met een supergoeie lens. En dan die kleurenpracht! Zelfs met geluid gefilmd ditmaal. Ik kan je alleen maar feliciteren met deze score!

    1. Dankjewel hoor Lydi! Het doet me veel plezier dat je ook kan genieten van deze westrijdbeelden! Verdekt opstellen was niet nodig, maar heel omzichtig bewegen des te meer!

  2. Whoow ,mooi gefotografeerd maarten. Ze weten precies wat en wanneer ze wat moeten doen. Knap he. Tja en de voetballer ook. Misschien lijken we op elkaar.haha.
    Fijne zondag.
    Groetjes ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.