Wat een elegante lelijkerds!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Meestal kom ik tot de ontdekking dat kleine beestjes veel mooier zijn dan ik had gedacht, als ik ze van heel nabij bekijk. Een uitzondering hierop vormen de pissebedden. Van op een afstandje zien het er koddige beestjes uit, maar van dichtbij kan ik ze alleen maar lelijk noemen. 

Ook de zoetwaterpissebedden zijn zo’n lelijke mormels. Nochtans zijn ze ideaal gebouwd voor hun leventje in onze waterlopen. Hun lange klauwen slaan ze als pikhouwelen in de bodem om zich voort te trekken tegen de stroming in. Hun gestroomlijnde, slanke lichaam glijdt soepel door het water. Zoetwaterpissebedden zijn nog wat platter dan de soorten die op land leven. 

Elegant hobbelend over de waterbodem

Hun buikplaten bewegen op en neer om zuurstofrijk water naar hun organen te leiden. Zonder de minste moeite graven ze zich snel in als er gevaar dreigt. En met hun lange antennes kunnen ze ver vooruit voelen. 

Hier zie je goed hoe de buikplaten op en neer bewegen

Zo hobbelen ze dansend over de beekbodem heen en weer, op zoek naar rottend materiaal om van te knabbelen. Het zijn dus uiterst elegant voortbewegende diertjes. Ik kan er uren op staan kijken. Hun lelijkheid ben ik al lang vergeten!

Gravend op zoek naar iets eetbaars

(beelden uit de Makegemse bossen te Merelbeke, maart 2024)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Wat een elegante lelijkerds!”

 1. Eric Van Renterghem

  Wat leuk om die mini diertjes in volle activiteit bezig te zien. Proficiat!
  Hopelijk vind je nog van die verborgen wereld in natuurlijke compost of bladafval om er ons wegwijs in te maken

 2. Eric Van Renterghem

  Leuk om die “mini-diertjes” in volle glorie en activiteit te kunnen waarnemen, waarvoor hartelijke dank (en proficiat)
  Misschien een tip om die diverse mini diertjes in natuurlijke compost of bladafval extra in de verf te zetten?

 3. Ik wist niet dat ze bestonden!
  Nochtans heb ik een héél groot respect voor pissebedden: deze levensvorm is zó perfect bestand tegen alle mogelijke omgevingsveranderingen dat ze al honderden miljoenen jaren zo goed als ongewijzigd is gebleven… behalve de grootte, dan. Als dat niet ‘intelligent’ is… Ik vind pissebedden alleen al daarom fantastisch!

 4. Maarten, met respect voor alle diertjes… zulke lelijkaard is dit voor mij niet. Ze doet me wat aan een scampi denken en eigenlijk heeft ze een kwaliteit om te benijden: ik zou ook wel bij dreigend gevaar zo snel willen kunnen verdwijnen.
  De onderwaterfotograaf maakte er alweer een meesterwerkje van, waarvoor dank.

 5. Dag Maarten
  Hoe film je dat?
  Lig je in het water?
  Schep je de diertjes in een aquarium?
  Terug een boeiend verhaal.
  Merci
  Vr gr
  Jan

  1. Hai Maarten. Zo lelijk zijn ze niet hoor. Ik vind het boeiende diertjes die zich altijd goed hebben kunnen handhaven. En het lijkt op het filmpje of ze dansend door het leven gaan. Bijzondere diertjes en knap gefilmd Maarten.
   Groetjes, Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.