Het is maar wat aanmodderen op zondag 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik ben een echte zondagschauffeur. Als voltijds werkende treinpendelaar kom ik alleen op zondag buiten met de auto. Daardoor ben ik meteen ook maar een zondagsfotograaf. Want net zoals een goede chauffeur iedere dag moet rijden, moet ook een fotograaf dagelijks ervaring opdoen om echt goed te worden. Ik modder daarentegen maar wat aan. 

De zondagsfotograaf in mij wil ook nogal bediend worden. Zo reed ik dus, op zondag, met de auto tot vlak aan de vindplaats van het blauwgroen trechtertje. Ik moest maar uitstappen en daar stonden ze voor mijn neus. Hele kleine, onopvallende paddenstoeltjes, dat wel. Maar als je ervoor op de knieën gaat en ze van dichtbij bekijkt, dan wordt het zondagsgevoel compleet. Zijn ze niet overheerlijk mooi?

Het blauwgroen trechtertje is heel zeldzaam maar komt nu wat meer voor door natuurontwikkeling. Het is een pioniersoort die profiteert van de bodemafgravingen bij grote inrichtingswerken. Als na enkele jaren de vegetatie terugkeert, wordt het paddenstoeltje overwoekerd en verdwijnt de soort terug.

Het is een typische voorjaarssoort en staat vrijwel altijd tussen haarmossen. Het is nog niet volledig onderzocht, maar het zou kunnen dat het paddenstoeltje op de mossen parasiteert of er juist mee samenwerkt. Het groeit op drassige, voedselarme plekken in de buurt van open water. Het moddert dus voortdurend maar wat aan… en niet alleen op zondag!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Het is maar wat aanmodderen op zondag ”

 1. Ik wou dat de modder hier van dezelfde kwaliteit was als bij jou, al denk ik dat het niet zozeer aan de modder ligt maar aan de ‘modderkruiper’ zelf! 😉 Prachtige foto’s.

  1. Whoow Maarten wat mooi dit paddenstoeltje.idd nog nooit gezien,laat staan dat ik wist dat ze bestonden. Ze zijn ook wat doorzichtig zie ik. Dat is helemaal bijzonder. En ja jij doet echt van alles om ons de wonderen van de natuur te leren kennen he. Geweldig hoor. Fijne zondag hoor en geniet ook van de zon,onze levensboom.
   Groetjes ineke

 2. ‘Zomaar wat aanmodderen’, noem je dat. Wat je hier deed Maarten lijkt me meer:volledige overgave aan natuurpracht. En daar heb je best wat voor over. Wat een bijzonder mooie kleur heeft deze voor mij ongeziene paddenstoel!
  Dankjewel om de zondagochtend zo te verlichten.

 3. an jonckheere

  Niet te bescheiden hé, over je rijgedrag kan ik niet oordelen maar je maakt prachtige foto’s!

  Zoveel ervaringen en mooie dingen zie je, prachtige passie heb je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.