Dat wordt wachten tot in de pruimentijd

Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit pruimenboompje bloeit nu volop in onze tuin. Het felle wit van de bloempjes blinkt in het lentezonnetje en doet de tuin helemaal opleven. Ook al is het bitter koud, je krijgt het gevoel dat de lente niet meer veraf is!

Maar met mooie bloemen heb je nog geen pruimen! En zeker niet als je maar één boompje hebt. Want pruimen zijn meestal kruisbestuivend. Dat betekent dat je nog een tweede boom nodig hebt, en van een ander pruimenras. Zelfs de zogenaamde zelfbestuivende rassen geven meer en beter fruit als er toch nog een ander ras in de buurt staat. Ook bij appels, peren, kiwi’s en kersen is dat zo. Krieken, perziken en abrikozen zijn dan weer zelfbestuivend, met één boom heb je genoeg.

We hebben het boompje opgekweekt uit een pruimenpit en we hebben dus maar één exemplaar. Er komen maar heel weinig pruimen aan, waarvan een deel dan nog wat misvormd. We dachten eerst dat dat kwam omdat het boompje nog zo jong was. Of omdat we er nauwelijks bijen op zagen vliegen. Maar nu weten we dat we nog een tweede boom nodig hebben.

De enkele pruimpjes die we jaarlijks hebben zijn echt heerlijk van smaak en lekker zoet! Dat wordt opnieuw uitkijken. We moeten er wel lang op wachten, want pruimelaars bloeien uitzonderlijk vroeg op het jaar, en de vruchten zijn er pas in augustus. Het wordt weer wachten tot in de pruimentijd!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

13 gedachten over “Dat wordt wachten tot in de pruimentijd”

  1. Dankjewel, Maarten, voor de prachtige foto’s! Ben ook heel blij want heb 2 nieuwe woorden geleerd, 2 in het Nederlands en 2 in het Frans: mijn browser vertaalt al jouw teksten automatisch.Kruisbestuivend:allogame en zelfbestuivend: autogame.
    Kijk al uit naar volgende vertelsels!

  2. Wat een prachtige pruimenbloesems in jullie tuin, Maarten! Dankjewel.
    En als je buren nu nog een ander pruimenras plaatsen, kom je ooit nog op een biomarktje je huisgemaakte confituur verkopen. Laat het tijdig weten.

      1. De fotos zijn weeral prachtig!Ben zeer blij daar ik nieuwe woorden geleerd heb zowel in het Nederlands als in het Frans:kruisbestuivend(allogame) en zelfbestuivend(autogame).
        Hartelijk dank,Maarten, voor uw prachtig werk!

  3. Goedemorgen Maarten
    Graag maak ik eens van de gelegenheid gebruik om U een dikke proficiat te wensen.
    Dit doe ik vanuit MAASEIK ( Belgisch Limburg ) en dit op een druilige zondagochtend.
    PROFICIAT voor uw altijd leuke verhaaltjes die sowieso laagdrempelig zijn. Ondanks dat de verhaaltjes gespaard blijven van ingewikkelde wetenschappelijke beschouwing bevatten ze toch heel interessante wetenswaardigheden en toffe “ wist-je-datjes “
    Maar de spreekwoordelijke kers op de taart zijn de prachtige foto’s die alles knap illustreren. DANKJEWEL en hopelijk kunnen/ mogen we nog in lengte van jaren genieten van al die “ NATUURVERTELSELS “
    Nogmaals …..PROFICIAT .’’
    Geelen Jaak
    jaak.geelen@gmail.com

    1. Jawadde, wat een mooie woorden Jaak, dat doet me veel plezier hoor! Op deze druilerige zondagmorgen is er zoveel te zien dat de volgende natuurvertelsels geen probleem zullen zijn, ze komen eraan! Dankjewel!

      1. Hai maarten, mooi verhaal over de pruimen. Wist niet dat er een 2e boompje nodig was voor mooie pruimen. Hoe weet je eigenlijk of het een mannen/ vrouwenboompje is? Of maakt dat niet uit? Trouwens mooie fotos hoor. Dank je wel voor de duidelijke uitleg.
        Groetjes ineke en fijne zondag.

        1. Dankjewel hoor Ineke! Pruimelaars zijn tweeslachtig, maar er is stuifmeel van een andere boom nodig voor bestuiving, en dus liefst nog van een ander ras. Ook voor jou nog een fijne zondag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.