schietgebed

Geschatte leestijd: 2 minuten

‘O Heer, geef ons nog wat bladluizen! ‘ Dat lijkt dit lieveheersbeestje wel te bidden. Want ook al is de tweede golf bladluizen er wel degelijk gekomen, toch is het allemaal wat minder. Een golf kan je het niet noemen, het is meer een kabbeling.

Met de dalende temperaturen planten de bladluizen zich wat trager voort. Wist je dat er nu pas mannetjes en wijfjes komen die paren ? Tot nu toe waren er alleen wijfjes die zich zonder paren voortplanten, door in sneltempo opnieuw wijfjes te baren. Maar om volgend seizoen met vers bloed (en vooral, met verse genen) te kunnen beginnen, zullen uit die mannetjes en wijfjes nieuwe wijfjes worden geboren die wintereieren zullen leggen. De natuur kan het nogal moeilijk maken soms. En dat vraagt allemaal meer energie en ook wat meer tijd….

Gevleugelde bladluizen, moederluizen en wintereitjes

Maar de lieveheersbeestjes moeten reserves opdoen om de winter door te komen. Daarvoor moeten ze dus aan veel bladluizen zien te raken. En in onze tuin zijn ze zo goed als op.

Gelukkig blijken lieveheersbeestjes veelzijdiger dan we denken. Zeker als hun leven er van afhangt wordt het menu divers : nectar, stuifmeel, bladscheuten, maar ook ander vlees zoals mijten of trips. En als het echt begint te nijpen, dan worden ze zelfs kannibaal. Ik verwacht me dus aan nog wat meer schietgebedjes…

Zevenstippelig lieveheersbeestje

6 gedachten over “schietgebed”

  1. Met zo een sprekende foto lijkt jouw vertelsel nog helemaal te fitten ook 🙂
    Het bracht me een spontane glimlach!

  2. Zoals de meeste beestjes zijn ook lieveheersbeestjes (als we kind waren bestonden er ook lievevrouwebeestjes …) veelzijdiger dan we denken. Zeker als hun leven er van af hangt wordt het menu divers : nectar, stuifmeel, bladscheuten, maar ook ander vlees zoals mijten of trips. En als het echt begint te nijpen, dan blijken ze zelfs kannibaal te worden.
    In dat laatste geval zal er meer dan een schietgebedje nodig zijn om …

    Bedankt voor het leuke verhaal en de prachtige foto’s, Jean-Luc

    1. Bedankt Jean-Luc, en wat een mooie aanvulling! Heel interessant, met nog een gepaste pointe ook! 🙂 Als je geen bezwaar hebt, dan neem ik het over ? Groetjes, Maarten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.