Deze kelk laat ik niet aan mij voorbijgaan!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ze staan vaak met honderden bijeen, en toch kijken we er meestal achteloos overheen. Bekermossen zijn een soort korstmossen, en uit de korst groeien er steeltjes met daarop een kelkvormige structuur, de bekertjes die hen de naam bezorgd hebben. Zoals alles in de natuur gebeurt dat niet zomaar. Die bekertjes dienen om regendruppels op te vangen. Met de openspattende druppels worden de sporen weggeslingerd die voor de verspreiding van de soort moeten zorgen.

Korstmossen zijn geen planten, zoals mos dus, maar samenlevingsvormen van een schimmel met een alg. De schimmel groeit wel als mos, gewoon bovenop hout, maar zonder het te verteren zoals een paddenstoel dat doet. De schimmel heeft een andere manier gevonden om aan energie te geraken, namelijk door onderdak te verlenen aan een bondgenoot. Veilig weggestoken in de vochtige, beschermende schimmel groeien tere algen die met hun bladgroen voor energie zorgen, en die ze netjes delen met hun gastheer. De witte schimmel en de groene alg zorgen samen voor het grijsgroene uiterlijk van deze bodembedekkende kelkjes.

Er zijn tientallen soorten die nogal moeilijk uiteen te houden zijn. Ze zijn allemaal grijsgroen met bekers, schubben, sporen en vruchtlichamen in verschillende formaten en vormen. Je moet ze al grondig bestuderen om ze uiteen te houden. Maar hoe langer ik er naar kijk, hoe fascinerender ik deze bekermossen vind. Ik denk niet dat ik er nog overheen zal kijken. Daarvoor zijn ze veel te speciaal. Neenee, dit zijn kelkjes die ik niet aan mezelf laat voorbijgaan!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Deze kelk laat ik niet aan mij voorbijgaan!”

  1. Patrick Vleeschouwer

    Iedere keer opnieuw weer bijleren en genieten van je adembenemende foto’s… hoe bekom je toch zulke aangepaste, kleurrijke achtergronden?

    1. Dankjewel hoor Patrick! Want inderdaad, het is hard werken om én het onderwerp scherp in beeld te krijgen én de achtergrond zacht te houden zodat het onderwerp er als het ware ‘uitspringt’. Dat lukt alleen met een heel kleine scherptediepte. En zou ik het kunnen helpen dat er daar toevallig een verkleurend braamblaadje op de achtergrond hangt ? 😉

  2. Alweer prachtige foto’s met een boeiend verhaal. Ik word elke week iets wijzer door jouw vertelsels.
    Dankjewel en blijf gezond.
    Groetjes Ellen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.