Over een ouwe, kale reus en een kleine bruine kikker

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er was eens een ouwe, kale reus die zich niet zo goed meer in zijn vel voelde. Gelukkig kende hij de geneeskrachtige werking van kleine maagdenpalm. Deze prachtig paarsbloeiende bodembedekkende bosplant bevordert de bloedsomloop en verhoogt zo de vitaliteit voor wie al wat op leeftijd is. Dat het ook het zicht, het gehoor en het geheugen verbetert en ook nog eens helpt tegen kaalheid was leuk meegenomen voor de reus. Bovendien wordt kleine maagdenpalm al eeuwenlang gebruikt als afweerkruid tegen die vervelende heksen.

En zo kwam het dat de kale reus op een dag languit op de bosbodem lag om maagdenpalm te verzamelen. Maar die vochtige strooisellaag is juist het leefgebied van bruine kikkers! Al springend, klimmend en kruipend gaan die op zoek naar voedsel. Ze kunnen niet scherp zien maar happen naar alles wat beweegt en klein genoeg is. Bruine kikkers vind je daarom meestal een eind verwijderd van water, dat ze eigenlijk alleen opzoeken in de voortplantingstijd of op echt warme dagen.

Dit jonge, bruine kikkertje hield zich doodstil, gevangen tussen de onder de reus ineengedrukte maagdenpalm. Hadden kikkers zweetklieren gehad, dan zou ‘m het angstzweet zijn uitgebroken! Want die reuzen stonden bekend als levensgevaarlijk, ze spelen kikkers met huid en haar (nuja) naar binnen! Ze zijn nog erger dan heksen, die kikkers en padden maar wat graag voor allerlei toverdrankjes gebruiken. Toen het lang genoeg stil leek, wilde de kleine kikker er vandoor…. maar sprong recht in de armen van de reus!

Maar de reus was in een milde bui. Hij wreef de kleine kikker alleen wat in met de maagdenpalm. Dat kon zo’n slechtziende, kale kikker wel gebruiken, dacht ie. En je weet maar nooit dat de heksen hem nu ook met rust lieten.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

11 gedachten over “Over een ouwe, kale reus en een kleine bruine kikker”

    1. Hoi Maarten
      Wat een geweldig verhaal. Zou zomaar een kinderboek kunnen worden voordeel veel luister- en leerplezier. Ik heb het met veel genoegen gelezen. Dank je wel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.