Je laat je zand in de ogen strooien!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zandoogjes zitten vol verrassingen. Voortdurend strooien ze ons zand in de ogen. Zo zou je denken dat dit bruin zandoogje maar vier poten heeft. Maar het eerste paar poten zit netjes opgevouwen tussen de ogen. Ze zijn veel kleiner en zo sterk behaard dat ze nauwelijks nog als poten herkenbaar zijn.

Hoeveel poten tel je?

Deze voorpoten worden alleen maar gebruikt om de ogen en de antennes te poetsen. Zo houden ze het zand uit hun ogen. De beharing zou wellicht helpen bij het waarnemen van bepaalde geuren. Niet alleen zandoogjes vertonen dit kenmerk, maar ook alle andere vlinders van dezelfde familie waartoe bijvoorbeeld ook parelmoervlinders behoren.

Zie je de behaarde voorpoten voor het gezicht?

Ook typerend voor deze vlinderfamilie is dat de vleugels in rust meestal dichtgeklapt worden, waardoor alleen de camouflerende onderkant zichtbaar is. De camouflage werkt zó goed, dat ik dit bruin zandoogje gewoon niet meer terugvond toen het landde op een bosbodem vol dorre blaadjes. 

Hier werkt de camouflage niet

Maar ze vallen natuurlijk wel op als ze op bloemen zitten. Daarvoor hebben ze nog een trucje in huis. Als ze iets voelen naderen, dan gaat hun voorvleugel een beetje omhoog, waardoor een oog tevoorschijn komt. Of tenminste, een vleugelvlek die eruitziet als een oog.

Het uitschuivende oog

Een groot oog wordt geassocieerd met een groter beest, en zo wordt de aanvaller in de war gebracht of afgeschrikt. Ook al is dat maar eventjes, op cruciale momenten kan dat de vlinder net genoeg tijd geven om te ontsnappen. Zand in de ogen strooien werkt!

Geen zand in deze ogen!

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Je laat je zand in de ogen strooien!”

  1. Vandecandelaere

    Dag Maarten,
    De pootjes vind ik niet terug op jouw foto’s.
    Ik zal een nieuwe bril moeten aanschaffen.
    Leuke foto’s en verhaal.
    Greets
    Jan

  2. Hey Maarten
    Dank je wel voor dit sublieme verhaal over deze vlinder. Je moet er wel heel veel tijd aan besteed hebben om deze vlinder te kunnen bestuderen en er zo mooi uitgebreid over te kunnen vertellen. Een prachtig diertje hoor en zoveel verwondering over hoe dit diertje in elkaar zit he. Fijne zondag nog. Groet. Ineke

  3. De behaarde voorpoten die eigenlijk enkel poetsen, de camouflage tussen dorre blaadjes, maar vooral dat ‘oogje’ als misleider… ingenieus geschapen vlinder zeg! Bovendien heb je die weer kunstig in beeld gebracht Maarten. Mijn zondag kan niet meer stuk.

    1. Dankjewel voor de mooie woorden hoor Lydi, nu kan ook mijn zondag niet meer stuk! Ik vind het zelf ook telkens weer verrassend hoeveel er wel te weten valt over die ‘alledaagse’ beestjes!

  4. Beste Maarten,
    Dank voor dit nieuwe wonderlijk vertelsel dat ons de natuur wat beter leert kennen!
    Wie kan zich inbeelden dat een zo tenger beestje over een middel beschikt om vijanden af te schrikken en het ten gepaste tijd ook gebruikt !
    Nieuwsgierig naar volgend vertelsel!
    Mio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.