Een papegaai is er niets bij!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik betrap me er steeds vaker op te praten tegen… paddenstoelen! Terwijl ik aan het fotograferen ben, komt er van alles bij me op dat ik dringend kwijt moet. En paddenstoelen zijn nu niet de meest actieve gesprekspartners, maar ze spreken je in ieder geval niet tegen. En zo komt het dat ik soms maar blijf ratelen als een papegaai, terwijl die paddenstoelen dat stilzwijgend ondergaan.

Papegaaizwammetjes moeten dat als de beste begrijpen. Ze tateren dan wel niet als papegaaien, maar ze zijn even kleurrijk. Jonge exemplaren zijn felgroen, van kop tot teen, of liever, van steel tot hoed. Alleen het bovenste deel van de steel blijft donkergroen, terwijl de rest verkleurt naar olijfbruin over zalmroze tot zelfs citroengeel. Als je een aantal individuen samen ziet, zit er veel kleurvariatie in dus.

Als het vochtig weer is, blinken papegaaizwammetjes over het hele lijf door het slijmlaagje dat ze vormen. Alles tezamen krijgen ze zo wel een exotische aanblik. Het is trouwens een zeldzame soort, omdat ze zoveel eisen stellen aan hun leefomgeving. Je vindt ze alleen op onvruchtbare graslanden die niet bemest worden en zelfs al decennialang helemaal niet bewerkt worden, en waar vind je die nog in onze volgebouwde lage landen? 

Dus tja, wat kunnen we dan doen om ze te behouden? En wie zou er daarbij kunnen helpen? Zo’n dingen vraag ik me allemaal luidop af terwijl ik aan het fotograferen ben. Een papegaai is er niets bij!


(beelden van de graslanden aan de Sterre, Gent, november 2023)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

6 gedachten over “Een papegaai is er niets bij!”

  1. Hai Maarten, wat een mooie vergelijking en verhaal weer. Tja dat weet je nog niet, maar deze paddenstoeltjes bezitten verborgen krachten die gaan werken als je dichtbij ze komt.
    En aangezien jij heel nieuwsgierig bent………
    Dankje wel voor dit verhaal.
    Groetjes ineke

    ..

    1. Haha, dankjewel hoor Ineke, ja wie weet zorgen hun krachten er wel voor dat mijn tongspieren losser worden! Zou best kunnen trouwens, met de gifstoffen die ze bevatten…

  2. Vandecandelaere

    Geel, en dat groen… zo kleurrijk.
    Zeldzaam en klein, hoe vind je ze?
    Bedankt om mij (ons) te laten meegenieten van jouw ontdekkingen.
    Vriendelijke groeten
    Jan

    1. Je moet ze inderdaad weten staan om ze te vinden Jan, zoals met de meeste zeldzame soorten. Maar eenmaal ter plaatste valt het dan meestal wel mee… behalve dat ze wel heel goed gecamoufleerd zijn natuurlijk! Veel groeten terug!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.