Dat is pas een godsgeschenk!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Op een koude zondagmorgen sta ik in de Gentbrugse meersen, op zoek naar wat de natuur te bieden heeft. Het heeft gevroren, er staat een gure wind en de graslanden zien er uit als een troosteloze woestenij. Er lijkt geen voer voor fotografen te bespeuren.

Maar mijn blik valt op het bevroren oppervlak van de beek. Dat is bedekt met de drijvende blaadjes van mannagras, een grasachtige die vanuit de oevers hele waterpartijen kan bedekken. Buiten het water vormt het opstaande halmen, maar in het water hangen de stengels eerder aan de vlottende bladeren. 

Zoals de naam aangeeft zijn de zaden eetbaar en zelfs zoet, net als het manna dat een geschenk van God was om het volk van Israël te voeden tijdens hun veertigjarige trektocht door de woestijn naar het beloofde land. Het gras wordt al sinds de oudheid beschouwd als een wilde graansoort, en de granen werden nog tot in de 18e eeuw gegeten als een soort gortepap. Het was het voedsel van de armen, voedzaam en gezond. 

Opvallende overeenkomsten met het manna uit de Bijbel zijn verder dat er deeg van gemaakt kan worden en dat het bij dauw moet worden geoogst, omdat natte zaadjes aan elkaar kleven en gemakkelijker in te zamelen zijn.

De patronen van de drijvende blaadjes zijn dan weer voldoende om mijn fotografeerhonger te voeden. Ik begin te spelen met belichtingstijden en beweging, en de contrasten tussen blad en ijs zorgen voor prachtige kleurschakeringen. Ik krijg er maar geen genoeg van, ondanks de kou. Dat is pas een godsgeschenk!

(beelden uit de Gentbrugse meersen, december 2023)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Dat is pas een godsgeschenk!”

 1. Philippe Vandewalle

  Mooi verhaal en foto’s. Ik herken de groene slierten in het water maar zag er nog nooit graanhalmen op. In de zomer te zien denk ik boven het water uitstekend?
  Mooie en vredevolle Kerstdagen

  1. Hoi Maarten
   Prachtige foto’s. Magisch hoor. Zo bijzonder dat je dit weet te fotograferen hoor. Fijne feestdagen en een gezond 2024 met veel inspiratie voor mooie verhalen.
   Groetjes, Ineke

 2. Maar Maarten toch… nu heb ik het pas door… als klein kind hoorde ik het verhaal dat ‘het manna uit de hemel kwam’… dus ik zag het in mijn verbeelding neerdwarrelen uit de lucht… ik snapte er niets van… Dit mysterie is nu eindelijk opgelost door jou… op een kerstavond dan nog wel… Wat een prachtige beelden trouwens, inderdaad iets voor een triptiek aan de muur 😉

  1. Dankjewel hoor Patrick! Ik zat blijkbaar met dezelfde verwarring. Het manna kwam uit de hemel maar moest op de grond verzameld worden, bij het ochtenddauw dus. Maar wat dat ‘echte’ manna was is nog altijd niet helemaal duidelijk…

 3. Een Godsgeschenk is dat jij van dingen waar een mens aan voorbij loopt, telkens weer iets wondermoois kan maken, mooi om te zien, mooi om te horen en op de koop toe, telkens een leerrijke bijdrage brengt!
  Bedankt hiervoor, en fijne Kerstdagen!

 4. Wow Maarten, hoe knap is dit! Weet je wat pas een godsgeschenk is? De heerlijke wekelijkse natuurvertelsels die jij brengt! Heel veel dank hiervoor. Prettige kerstdagen! Hartelijke groeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.