Een tip voor oranjetip

Geschatte leestijd: 2 minuten

Voor oranjetipje moet je vroeg opstaan. Dat had ik gelezen op ‘het internet’. Voor een exemplaar vol dauwdruppeltjes met de gloed van de opkomende zon in de achtergrond moet je een uur voor zonsopgang ter plaatse zijn. Omgerekend : 5u. Dan vind je ze nog al slapend hangend aan een pinksterbloem, waarop ze hun eitjes afzetten. Zo gezegd, zo gedaan. In alle vroegte sloop ik het huis uit, pakte mijn fotogerief en fietste in het donker als een gek naar de Damvallei. 

Pinksterbloemen in de Damvallei

Maar waar zaten die oranjetipjes nu ? Het stond er nochtans vol van de pinksterbloemen. Het ene veldje na het andere struinde ik af, honderden pinksterbloemen kregen een tweede of zelfs een derde blik, maar nergens was er een slapend oranjetipje te bespeuren. Verdikke, de ochtendnevel trok al weg. En daar kwam zelfs de zon al op. Dat kon nu toch niet waar zijn. Was ik nu voor niets zo vroeg opgestaan ? Het bleef heel rustig, bewolkt, nergens al vliegende insecten te bespeuren, laat staan vlinders. Het werd negen uur, de dag was ingezet. Te laat. Of misschien hier, op dit laatste veldje pinksterbloemen ? Oef! Helemaal op het einde hing er een wijfje te slapen, bedekt met dauwdruppeltjes. Mooi! 

Wijfje oranjetipje onder de dauw

De mannetjes zijn oranje gekleurd. Fotogenieker. Dus wil je die ook kunnen vastleggen natuurlijk. Maar die waren al vrolijk aan het rondvliegen, opgewarmd door de zon. Er zat niets anders op: ik zou nog eens moeten terugkeren.

Een opgewarmd mannetje

En het scenario herhaalde zich. De dag erop begon bewolkt en bleef bewolkt. Geen fladderende vlinders. En na lang zoeken vond ik een mannetje. Wauw! Om een opkomende zon erbij in beeld te krijgen, ga ik moeten uitkijken naar een meer open gebied. Maar verder kon ik alle tijd nemen om het beestje van alle kanten te fotograferen. 

Mannetje oranjetipje

Wil je een tip voor oranjetipje ? Kies een bewolkte dag, en ga ‘s morgens na het ontbijt een kijkje nemen. Als ze er hangen, hangen ze er voor lang.

Wijfje oranjetipje met pasgelegd eitje


13 gedachten over “Een tip voor oranjetip”

  1. Ik heb nog nooit zoveel pinksterbloemen in mijn tuin gehad en voor de 1ste maal geen oranjetippen, ik mis ze!
    Gelukkig laat je mij meegenieten met je foto’s.
    Merci

  2. Wat een prachtige foto’s alweer Maarten. En je hebt er wat voor over, zeg.
    De mannetjes zijn supermooi, de vrouwtjes gewoon prachtig.
    Succes nog verder.

    1. Inderdaad Ellen, de ochtendstond heeft echt wel goud in de mond. Eenmaal je uit bed bent is het allemaal zo rustig en mooi. Weinig vlinders en insecten in het algemeen nog gezien, maar wel veel bloemen! En ook een wielewaal gehoord!

      1. een wielewaal horen is ook mooi. Ik kan me niet herinneren die ooit gezien te hebben.
        Geen reetjes o.i.d. gezien? of is dat gebied daar niet geschikt voor?

        1. Hallo Ellen! Wielewaal is blijkbaar niet eens zo zeldzaam, maar laat zich zo zelden zien dat ik ook verrast was die dan toch eens te horen. De Damvallei kent een gezonde reeënpopulatie, maar daarvan heb ik er dan weer nog nooit eentje gezien…

  3. Knap werk en zo vroeg op de dag.Dan moet je wel gebeten zijn door de natuur microbe. Wat zeggen ze.. mannen zijn niet meer nodig , maar ze zijn wel de mooist gekleurde..in de natuur toch. Was ik maar een vlinder ! PS : niet voor de kleurpracht, wel voor de nektar !

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.