Eindelijk weer potten pakken op een terrasje!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Eindelijk mogen we weer terrasjes doen! En zwaar potten pakken! Uren kan ik daarmee doorgaan, wat zeg ik, dagen! Ja, ik heb dat echt nodig. Om me goed te voelen. Om te genieten. Want op ons terrasje staat een pot die goed is voor onbeperkt plezier. Tenminste, als je houdt van bloemen fotograferen.

Ik heb het over de plantenbak met Engels gras. Het is een grote pot, maar die wordt volledig opgevuld door de pollen met bloemstengels van Engels gras, wel honderd! Dat is op zich al fotogeniek, maar het voordeel van een pot is dat je die kan verplaatsen. Op deze manier kan je rekening houden met de richting vanwaar het licht komt, en ermee spelen. 

Wij hebben een mooi roze tuincultivar staan. De oorspronkelijke, wilde variëteit komt ook voor in België maar is zeldzaam. Die is gebonden aan droge gronden, maar omdat de plant blijkbaar ook tegen zware metalen kan, vind je ‘m ook op vervuilde bodems. Eigenlijk is het een ideale plant voor in de rotstuin, en ook in de pot op ons terras doet ie het zeer goed.

En ik ben er toppezot van. Of moet ik pottezot zeggen? Helemaal ondersteboven ben ik ervan, net zoals mijn camera die ik vaak ondersteboven monteer op het statief om het standpunt maar laag genoeg te kunnen brengen. 

Ik heb het even nagekeken : in totaal heb ik zo’n 300 foto’s genomen van dit plantje, gespreid over acht dagen, goed voor 18 uur fotograferen. Ik heb verschillende keren die zware pot opgepakt en verplaatst om maar de juiste lichtinval te krijgen. 

Een leuk weetje is dat de helmdraden en stijlen zich elk om beurt oprichten in de loop van de bloei, zodat bestuivende insecten deze om beurt aanraken. Doordat de bloempjes niet allemaal gelijktijdig openen is kruisbestuiving gegarandeerd. Alsof dat nog niet genoeg is, verstrengelen de meeldraden en stijlen zich op het einde van de bloei, om zo nog voor zelfbestuiving te zorgen indien nodig. Engels gras neemt duidelijk geen risico’s!

Helmdraden en stijlen in verschillende staat van vordering

En wat een uitbundige bloei! Die begon in mei en nu halverwege juni zijn er nog altijd enkele verse bloemen. Het is duidelijk dat Engels gras graag ons terrasje doet. Net als ik dus. We zijn terrasgenoten die samen potten pakken.


4 gedachten over “Eindelijk weer potten pakken op een terrasje!”

  1. Maarten … waar natuur en kunst elkaar kruisen, dat gebeurt gewoon op je eigen terras. Supermooie resultaten van de prachtige bloem. Dat verdient een frisse pint en een pluim voor je creativiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.