Een trechtertje naar de ziel

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er zijn zo van die hele kleine paddenstoeltjes die er toch in slagen nogal op te vallen, of zelfs je ziel te raken. Het oranjegeel trechtertje is er zo eentje. Toegegeven, je moet niet aan een rotvaart voorbijwandelen, want de hoedjes zijn ten hoogste een centimeter breed, maar wie ook maar een beetje oplet kan er toch moeilijk overkijken. Het felle geel contrasteert namelijk heel sterk met het knalgroene mos waartussen deze lilliputter te vinden is. 

Onder dat groene mos zitten meestal afgestorven stengels, en daarop groeit het oranjegele trechtertje. De stengel duwt het kopje los door het mos omhoog. Dat kopje is eerst plat met een kleine uitholling, maar die wordt steeds dieper tot het hoedje uiteindelijk een echte trechtervorm krijgt. 

Eigenaardig genoeg blijkt uit recent onderzoek dat deze trechtertjes nog het meest verwant zijn met houtzwammen, die eerder korstvormige, harde, platte en veel grotere vruchtlichamen zonder steel ontwikkelen. Dat is toch merkwaardig, want uiterlijk kunnen ze bijna niet meer verschillend zijn. 

Van heel dichtbij valt juist de ranke verschijning op van dit kleine paddenstoeltje. Dat fijne steeltje, die uitlopende lamellen en dat behaarde hoedje zijn allemaal zo prachtig, ze zuigen je steeds dichterbij. Ze vangen je aandacht zoals een trechter het water leidt naar waar het lopen moet. En ja, het paddenstoeltje is inderdaad nogal waterachtig, smakelijk kan je het niet echt noemen. Niet erg hoor, veel eten is er toch niet aan. Het is alleen maar voedsel voor de ziel. Zielsgelukkig word ik er van!

Beelden uit de Makegemse bossen te Merelbeke, eind oktober 2022


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

16 gedachten over “Een trechtertje naar de ziel”

 1. Vandecandelaere

  Dag Maarten

  Bedankt voor de mooie foto’s.
  Ik ga onmiddellijk naar buiten om paddenstoelen te spotten.

  Greets
  Jan

 2. Virginie Goemanne

  Prachtige foto’s alweer, ik droom er helemaal van weg, inbeeldend dat ik een boselfje ben die even uitrust op deze kleine oranje reddingsboei.
  Love it!

  1. Hoi Maarten. Wat een leuk mooi verhaal weer, echter ik vind alles van de natuur voedsel voor de ziel, we hebben hebben elkaar nodig om te kunnen leven op deze planeet. Mooi weekend !
   Groeten Ineke

 3. Beste Maarten,
  Hartelijk dank voor het poetisch verhaal van het trechtertje.! Men zou er een heel mooi boek mee kunnen verzinnen om even weg te dromen! De zondag begint op een leuke manier!
  Lieve groeten van
  Mio

 4. Beste Maarten, niet alleen jij wordt hier zielsgelukkig van, ook ik op deze mistige zondag. Of hoe je de dag met een lach en een goed gevoel kunt beginnen. Ook nu weer poëtisch verteld en prachtig in beeld gebracht! Respect! Fijne zondag en hartelijke groeten.

  1. Hartelijk dank voor de oprecht mooie reactie Lieve, blij te horen dat dit natuurvertelsel zo goed overkwam en binnenkwam! Ook voor jou nog een mooie zondag!

   1. Wat een prachtig paddenstoeltje wist je te spotten, Maarten. Zou het zo’n opvallend kleurtje hebben om goed op te vallen in het mos? Als ik ze weet staan,hoef ik me geen olifant te voelen in een porseleinen winkel. Ze raken ook mijn ziel als ik ze zo zie.

    1. Goeie vraag Lydi, ik weet ook niet waarom deze lilliputter zo opvallend gekleurd is. Maar inderdaad wel makkelijker om te vermijden, haha! Dankjewel en nog veel groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.