Geschatte leestijd: 2 minuten
Fruitvliegjes zijn de ideale proefdieren. Ze hebben maar vier chromosoomparen, waardoor het gemakkelijk te bepalen valt welke eigenschappen op welke chromosomen zitten, én ze planten zich razendsnel voort. Dat maakte het voor wetenschappers gemakkelijker om stap voor stap kennis op te bouwen over de complexe wereld van het DNA. Zonder de simpele fruitvliegjes zouden we lang niet zo ver staan in de kennis over onze genen.
Maar onderschat deze eenvoudige diertjes niet. Ze zien er maar als vervelende zwarte vliegjes uit, maar van dichtbij blijken ze een mooie gestreepte tekening te hebben en van die donkerrode ogen. Wist je trouwens dat je het verschil kan zien tussen mannetjes en wijfjes? De mannetjes hebben een zwart achterlijf en bij de wijfjes is het over de hele lengte gestreept.
En die mannetjes hebben nog een geheim wapen: sexborstels! Dat zijn wat stijve haren op hun voorste knieën waarmee ze de wijfjes stevig vasthouden tijdens de daad. Niet dat het veel garantie biedt op voortplanting. De wijfjes paren met meerdere mannetjes en het is vooral de laatste partner die instaat voor het meeste nageslacht. Waar die onderzoekers allemaal naar kijken zeg!
Toen we in de biologieles over DNA leerden, vertelde de leraar ook over kweekmethoden van de fruitvliegjes als laboratoriumdier. Als enige van de klas vroeg ik naar de voedersamenstelling. Groot was de teleurstelling van de leraar toen bleek dat dat niet was om aan het experimenteren te slaan met chromosomen, maar … om de vliegjes aan mijn aquariumvissen te voederen. Wat ik trouwens nooit gedaan heb. En ook nooit zou doen. Toch niet met zo’n kleurrijke, sexy vliegjes!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Haha, Maarten, wat een leuke anekdote.
Zal ik aan denken als ik nog eens vervelende fruitvliegjes kruis.
🙂
Vr gr
Jan
Je had het gezicht van de leraar moeten zien, Jan! Groetjes terug!
Ha, die goede oude Drosophila melanogaster uit onze biologie cursussen.
Inderdaad Etienne, die gaat nog altijd mee!
Hoi Maarten
Tja,die fruitvliegjes he. Ze zijn idd razendsnel in voortplanten, als er fruit ligt zitten ze binnen de kortste keren erbij. Geen idee waar ze vandaan komen. Best irritant echter. Wel mooi dat jij ze zo dichtbij kan fotograferen en dat ze verschillend van kleur zijn . Dat is echt niet te zien hoor. Dank je wel voor jouw info. Fijne avond he
Hallo Ineke, het is mij ook een raadsel waar ze vandaan komen… en blijven komen! Ik ben zelf ook nog altijd verrast hoe ogenschijnlijk zwarte beestjes van dichtbij toch plots kleurrijk blijken te zijn. Dankjewel en nog een mooie dag!
Wat knap dat je ze zo scherp op de foto hebt kunnen krijgen. Ze zijn zeker mooi maar ook irritant inderdaad.
Dank weer voor je verhaal.
Groetjes Ellen
Het is waar dat deze kleine vliegjes nogal vervelend rond je hoofd kunnen zweven. Eigenlijk zijn ze best schuw, dus om ze te fotograferen moest ik heel geduldig en voorzichtig zijn. Veel groetjes terug!
Interessante weetjes,Maarten. Benieuwd hoeveel van je lezers hun geheime wapen zullen prijsgeven. De wet van de privacy kan soms streng zijn.🧏♀️
Je mooie foto’s doen me alweer anders kijken naar deze soms ‘irritante insecten’ die je vooral in de zomer moeilijk de baas kan in de buurt van etensresten en ja..fruit.
Kijkend naar de mooie achterlijfjes en de pootjes zal ik ze respectvoller benaderen. Beloofd!
Goed om horen Lydi! Maar ja, het kunnen echt wel vervelende monstertjes zijn ook. Als geheim wapen hoorde ik al: ‘mijn vrouw’ en ‘een F16’, haha!