Heb jij het ook zo lastig? 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Sommige schimmels maken het ons echt wel lastig. Ze hebben verschillende generaties die er helemaal anders uitzien. In het verleden dachten onderzoekers vaak met twee verschillende soorten te maken te hebben, terwijl het in werkelijkheid dus twee verschillende fasen waren van een en dezelfde soort. 

Het is net alsof beren jongen zouden krijgen die eruitzien als giraffen, en die giraffen dan weer jongen krijgen die eruitzien als beren. Je moet al sterk in je schoenen staan om daar één enkele soort in te kunnen zien, en dat ook nog eens te bewijzen.

Het meniezwammetje is ook zo’n kadee. De ene generatie ziet er uit als lichtroze vlekjes op dood hout. Lichtroze was vroeger ook de kleur van roestwerende verf, of menie. Die planten zich ongeslachtelijk voort, dus zonder een vorm van bestuiving. Uit die sporen komen dan de oranjerode wratjes die je hier ziet. Door onderlinge bestuiving en nu dus geslachtelijke voortplanting worden sporen gevormd waaruit dan weer roze vlekjes groeien. 

Roze vlekjes en oranje wratjes dus. Net als giraffen en beren. Of madeliefjes en tulpen. Niet te verwonderen dat schimmels echt geen dieren of planten zijn. Ze zijn veel complexer. Lastig zeg.

(Beelden uit de Vinderhoutse bossen, maart 2023 en Gentbos-Merelbeke, oktober 2023)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Heb jij het ook zo lastig? ”

 1. Ze zien er uit als eetbare macaronnetjes op een dessertbuffert, of toch beter afblijven ? In een sterrenrestaurant zou men dit een “schilderijtje” noemen. Zouden onze topchefs ook hun inspiratie in de natuur vinden ?

 2. Hoe vind je toch altijd zo’n interessante onderwerpen Maarten, die ook mooi geïllustreerd worden met foto’s! Dieren of planten,….of misschien aliens….?

 3. Lydi Adriaensen

  De roze en oranje ‘zwammetjes’ lijken op het eerste zicht wel lampionnetjes die de takken versieren, Maarten.
  We leren alweer wat bij: schimmels zijn geen dieren of planten, terwijl ze in onze beleving toch altijd bij de flora van het bos hoorden. Ze gaan zich wel voortplanten via bestuiving, dus bijzonder zijn ze zeker.
  Dankjewel voor de mooie foto’s alweer.

  1. Inderdaad Lydi, nu je het zegt hebben ze wel wat weg van lampionnetjes, ze zijn ook zo opvallend dat ze soms lijken licht te geven. Dankjewel voor de reactie en veel groetjes!

  1. Hoi Maarten

   Prachtig in beeld gebracht. Wat is de natuur toch geweldig en gecompliceerd. Alles heeft een functie en een betekenis
   Een leven van een mens is lang niet genoeg om alles te ontdekken
   Deze schitterende beelden zijn daar weer een voorbeeld van. Zelf heb ik ze nog nooit gezien. Dank je wel weer!
   Fijne zondag nog!
   Groetjes ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.