Daar heb ik goud voor veil!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Vroeg in het voorjaar worden onze natte bosvalleien gevuld met een gouden gloed. Die wordt veroorzaakt door de geelgroene schutblaadjes van goudveil.

Schutbladeren staan rond de kroonblaadjes, en bij de meeste bloemen zijn het die laatste die voor de kleur zorgen om insecten aan te trekken. Maar goudveil heeft piepkleine, onopvallende bloempjes zonder kroonblaadjes, en het zijn de schutblaadjes die zo mooi als goud blinken.

gouden schutblaadjes rond bloemen zonder kroonblaadjes

We hebben twee soorten goudveil in onze lage landen: paarbladig en verspreidbladig goudveil. Bij paarbladig goudveil staan de blaadjes netjes tegenover elkaar, in paren, en bij verspreidbladig goudveil dus niet. Verder lijken ze ontzettend hard op elkaar, en blinken ze om ter mooist.

Beide soorten zijn zeldzaam. Ze groeien alleen in de buurt van zuiver, zuurstofrijk water, in de schaduw van een bos, op open plekjes zoals het slib van een beekoever. En zo’n natte, door bronnen en beekjes doorsneden bossen vind je niet zoveel meer bij ons. 

Ik vind het magnifieke plantjes. Goudveil tegenkomen op een voorjaarswandeling fleurt mijn dag op. Ik moet er wel vaak voor door de modder ploegen, maar ik heb het er voor veil. Ik word tenslotte beloond met goud!

Beloond in goud!

(beelden van het paarbladig goudveil te Sint-Denijs-Westrem (Rosdambeek) en van het verspreidbladig goudveil te Moortsele, beide april 2023)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

9 gedachten over “Daar heb ik goud voor veil!”

 1. Wat een ontdekking,Maarten! Deze goudgele pracht is in de Kempen niet te bespeuren maar als ik ze zie bij een wandeling elders, zal ik aan je leerrijke uitleg denken. Dankjewel voor de mooie beelden alweer.

   1. Hai Maarten. Wat een leuk en interessant verhaal. Weet je, ik heb ze nog nooit gezien. Dat ligt natuurlijk aan mij. Ik zal er wel overheen kijken. Toch beter opletten denk ik. Dank je wel voor de uitleg. Nog een fijne zondag! Grtjs. Ineke

 2. Wat een toeval. Deze plantjes heb ik vorige week voor het eerst in mijn leven gezien. Ik wist nog niet wat het was tot nu.
  Wij waren in Winterberg, in zo’n bos waar de watertjes nog overal stromen.
  Heel leuk deze “lichtgevende” plantjes.
  Groetjes Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.