Het is niet wat het lijkt hoor!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Op z´n dooie gemak, snoepend van de nectar, ziet deze bijenkever er een goeie lobbes uit. Een lamme goedzak, die geen vlieg kwaad zou doen. Maar het tegendeel is waar! Andere insecten die lekker gezellig willen aansluiten voor het etentje riskeren onverhoeds maar meedogenloos gegrepen en naarbinnen gespeeld te worden.

Niet voor niets wordt deze kever ook bijenwolf genoemd, en dat terwijl er al een graafwesp bestaat met die naam. Dat hebben ze te danken aan de larven. Die leven in bijennesten en eten daar alles wat niet snel wegloopt: eitjes, larven, poppen, oude en verzwakte bijen… Kieskeurig zijn ze ook al niet, want zowel honingbijen als solitaire bijen staan op het menu.

Als ik maar een beetje hun eetplaats nader, meestal schermbloemigen zoals deze berenklauw, laten bijenwolven zich razendsnel vallen, met de zwarte onderkant naar boven. Onbegonnen werk om ze dan terug te vinden in het gras, ondanks de felle waarschuwingskleuren. 

Maar terwijl ik aan het zoeken ben, komen er andere exemplaren geland, tot wel vier stuks toe! En mooi dat die zijn! En zo gemoedelijk! Ze laten zich uitgebreid bewonderen. Wat een goeie lobbesen! Wat een lamme goedzakken! Maar we weten nu dus wel al beter. Echte wolven in schapenvacht, dat zijn het!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

4 gedachten over “Het is niet wat het lijkt hoor!”

        1. Hartelijk dank Lydi! Ik vind het een voorrecht om zulke fantastisch mooie beestjes tegen te komen in de natuur en ik hoop altijd dat ik dat gevoel een beetje kan overbrengen! 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.