Het is oorlog!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is oorlog. Overal om me heen slaan er bommen in. Rookpluimen stijgen geruisloos omhoog. Op mijn ellebogen kruip ik voorzichtig verder door de modder, en leg me goed voor een zuiver schot. Ik ben een sluipschutter in een gebombardeerd dorp, waar het uitkijken is om zelf niet geraakt te worden. 

Minidorpjes van parelstuifzwammen

Maar het minidorp bestaat uit groepjes parelstuifzwammen, waarop dikke regendruppels vallen vanuit de omringende bomen. En de zwammen worden helemaal niet platgebombardeerd, want ze zijn erop voorzien. Sterker nog, ze hangen er van af voor hun voortbestaan. De inslaande regendruppels drukken even de paddenstoelenhuid in, waardoor duizenden sporen de lucht in worden geslingerd doorheen een kleine mondopening. De elastische huid keert direct terug in vorm, klaar voor de volgende druppel.

Inslaande bommen, opstijgende rookpluimen

En let even op het mondje: dat moet groot genoeg zijn om veel sporen tegelijk door te laten, in de tijdspanne van die ene druppelinslag. Maar het mag ook niet té groot zijn, want anders ontstaat er te weinig drukverschil en worden er helemaal geen sporen uitgestuwd. Wonderlijk toch hoe de natuur ook hier weer het perfecte evenwicht gevonden heeft!

Mondopening van de parelstuifzwam, je ziet duidelijk de sporen binnenin deze buikzwam

Voorzichtig sluip ik verder, verbaasd en verdwaasd door al die rookpluimen die de ene keer hier, de andere keer daar, geruisloos rondom mij ontstaan. Ik kom ogen te kort! Maar ik ben toch niet voorzichtig genoeg… Plots raak ik een paddenstoel met mijn voeten. Een ware explosie volgt, de sporen vliegen me rond de oren. Het is alsof ik op een mijn trap! Ja, het is echt oorlog!

Een mijn ontploft…
Inslaande bommen, opstijgende rookpluimen

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

20 gedachten over “Het is oorlog!”

 1. We bewonderen uw geduld en uw uitgebreide kennis over het natuurgebeuren.
  Stuifzwammen zijn wel gemakkelijk te herkennen, maar het is wel leuk dat je er een poëtisch tintje aan toevoegt. Proficiat.
  Emiel

  1. Dankjewel hoor Emiel! En dat poëtische is blijkbaar een handelskenmerk, dat hoor ik vaker maar had daar zelf voorheen nooit bij stilgestaan!

 2. Ik zou geen verband zoeken tussen paddenstoelen en oorlog, maar gezien de actualiteit kan ik er wel inkomen dat jij dat anders ziet.
  Anderzijds heb je terug een mooie fotoreeks gemaakt.
  Merci
  Vr gr
  Jan

 3. Rosanne De Vreese

  Je oorlogsverslag is voortreffelijk gebracht, je zat er echt middenin. Hopelijk was je goed beschermd om die giftige gassen (sporen) te trotseren.
  Subliem en akelig de video’s, zeker nú.

  1. Prachtig Maarten. De natuur is fascinerend. Geen idee dat de waterdruppels dit tot gevolg konden hebben. Beetje dubbel maar wel zeer toepasselijk om te vergelijken met de oorlog in Oekraïne. Verschrikkelijk wat daar gebeurt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.