De giftige appel van het bedrieglijke Sneeuwwitje

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er was eens een sneeuwwit bolgewasje dat ieder voorjaar als eerste boven de grond kwam piepen. Het maakte er een sport van om het allereerste bloempje te zijn, dat zo het begin van de lente aankondigt. Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie is de snelste van het land? Dat vroeg het sneeuwklokje zich alsmaar af. Het werd er echt geobsedeerd door! Dat kwam natuurlijk door al die regendruppels, die als echte toverspiegeltjes om haar heen wervelden! Ze betoverden haar helemaal, al twinkelend in een oogverblindende rondedans. Het sneeuwklokje zag op den duur overal reflecties van zichzelf. Het werd er helemaal gek van. Sneeuwklokjes zijn immers gemaakt voor de sneeuw, niet voor de regen! Maar dit jaar kwam er geen sneeuw. Het was als wachten op de prins op zijn witte paard… tevergeefs dus.

Oogverblindende rondedans
Overal toverspiegeltjes
Gekmakende reflecties

Om de komst van de langverwachte lente aan te kondigen, had Sneeuwwitje de kleur van de hoop aangenomen. Bedrieglijk is dat wel, want sneeuwklokjes zijn helemaal niet witgekleurd! Ze zien er alleen maar wit uit door de luchtbelletjes in de bloemblaadjes die het licht weerkaatsen. Als je die eruit knijpt, dan wordt zo’n bloemblaadje gewoon doorzichtig, niks wit meer! En ze zien er zo zuiver, nederig en onschuldig uit in die witte nepkleur, maar pas maar op, want sneeuwklokjes zijn giftig, van kop tot teen! Het knolletje zelf is dus eigenlijk een soort giftig appeltje. Het is van Sneeuwwitje dat de giftige appel komt, wat ze je ook mogen wijsmaken!

Witte maar eigenlijk doorzichtige bloemblaadjes
Hoopgevend sneeuwklokje

De gifstoffen in sneeuwklokjes zorgen ervoor dat je ziek wordt en moet braken. En als je het toch binnenhoudt, dan zal je dat geweten hebben! Dat zal je niet meer vergeten. Echt waar, want één van die giftige alkaloïden die het bevat, de stof galantamine, zorgt ervoor dat het geheugen niet zo snel achteruit gaat. Het wordt dan ook gebruikt als geneesmiddel tegen Alzheimer. Zo zie je maar dat niet alles altijd is wat het lijkt, een gifstof kan zomaar een geneesmiddel blijken te zijn! En och, is het nu zo erg dat Sneeuwwitje bedrieglijk wit is? Welnee toch. Had ik uit nieuwsgierigheid niet een ietsiepietsie geproefd van zo’n appeltje, ik was het al lang vergeten! Bloei maar lekker lang Sneeuwwitje, en daarna mag je inslapen tot de volgende lente!

Wachtende sneeuwklokjes
Mijmerende sneeuwklokjes

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

17 gedachten over “De giftige appel van het bedrieglijke Sneeuwwitje”

  1. Wat een ode aan dit prille bloempje, Maarten.
    We leren niet alleen van jouw weetjes maar genieten zo van de manier waarop je bewonderend naar de natuur kijkt en in beeld brengt.

  2. Goedemorgen Maarten,
    Wat een mooi en leuk verhaal heb je weer geschreven. Ook de foto’s mogen er weer zijn.
    Ik heb genoten van je vertelsel en weer wat geleerd ook.
    Ik ben het met Lydia eens… je zou er een bundel van kunnen maken en uitgeven voor jong en oud.
    Groetjes Ellen

  3. Maarten, weer zo mooi verwoord!
    Heb je er nog niet aan gedacht om al die mooie verhaaltjes te bundelen?
    Het zou zomaar een succes kunnen worden!

    1. Dankjewel hoor Lydia! Die vraag krijg ik de laatste tijd steeds vaker, ik zal het toch eens moeten overwegen! Maar ik zie wel wat op tegen het vele werk, en ik kan nu al nauwelijks volgen om mijn eigen foto’s te verwerken!😊

  4. Zeer poëtisch, Maarten, en zo ook jouw foto’s van het sneeuwklokje.
    Leuk en we weten weer iets meer over sneeuwklokjes en hun kleur en gifstoffen!
    Bedankt voor jouw fijne inspiratie!
    Moniek

    1. Wat een fantastisch verhaal Maarten, het maakt alles levend en inspirerend alsof het sneeuwklokje zijn karakter zelf kenbaar maakt. Zeker ook voor kinderen om hun fantasie te ontwikkelen . Complimenten!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.