Teveel van het goede

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat een overweldigende hoeveelheid informatie dat er beschikbaar is over het fluweelpootje! Het is echt ongelooflijk hoeveel wetenschappelijke studies er al gebeurd zijn met dit mooie paddenstoeltje. Ja, dat ie goed tegen koude temperaturen kan, dat wist ik al. Recent is nu ontdekt dat dat te wijten is aan de concentraties xyllomannaan. Dat is een eiwit dat ijs kan binden waardoor het niet kristalliseert. Beschadiging door vorst wordt juist veroorzaakt doordat het water in een cel kristalliseert tot messcherp ijs dat de celwand openscheurt. Fluweelpootjes komen dat niet tegen, ze zullen na ontdooien rustig verdergaan met groeien en nog sporen vormen! Fluweelpootjes zijn dus zeker gewapend tegen onze winter, het is dan ook niet toevallig dat je ze nu overal ziet!

Maar daar stopt het niet. Het is bijna teveel van het goede! Om het kort te houden: fluweelpootjes bevatten stoffen die bepaalde kankers kunnen onderdrukken, andere stoffen versterken dan weer het immuunsysteem, je kan de paddenstoelen als compost gebruiken tegen aaltjes die je tuinplanten aantasten, ze bevatten chitosan – wat een natuurlijke stof is die helpt vetten af te breken én uit te scheiden waardoor het veelbelovend is als geneesmiddel in de strijd tegen obesitas, ze bevatten ook arabitol – wat een natuurlijke suiker is die beschermt tegen tandbederf, kauw dus gerust op een stengeltje als je gaatjes hebt, en alsof dat nog niet genoeg is helpt de paddenstoel ook om je cholesterol te verlagen!

Fluweelpootjes worden vooral in Azië veel gegeten. Dat zou kunnen verklaren waarom de Japanse bevolking, die veel paddenstoelen in hun maaltijden voorzien, ook de laagste aantallen kankers hebben. Precies doordat het fluweelpootje wordt aanbevolen in een gezonde voeding, gebeurde er zoveel onderzoek om dat wetenschappelijk te onderbouwen. Helaas kwam daarbij ook aan het licht dat het kan inwerken op de hartspier. Het bevat namelijk flammutoxine, een giftige stof die het hartritme verstoort.

Zie je wel dat het teveel van het goede was! Je kan blijkbaar ook niet alles hebben. Fluweelpootjes zijn gelukkig mooi genoeg om er af te blijven en alleen maar naar te kijken. We gaan het dus vooral niet aan ons hart laten komen!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

11 gedachten over “Teveel van het goede”

  1. Ondanks hun medicinale eigenschappen (maar ook andere) ga ik er toch niet aan knabbelen. Mooi verhaal Maarten!

  2. Goedemorgen Maarten,
    Volgens mijn paddestoelenboek zijn enkel de hoedjes van deze paddestoel eetbaar. Ook als ze oud zijn kun je ze beter niet eten. Verder is het een eersteklas consumptiepaddestoel. Ik vraag me dan af of het de steeltjes zijn die dan misschien slecht zijn voor de hartspier? Weet jij dat misschien?
    Groetjes Ellen

    1. Hallo Ellen, in de studies die ik online vond vind ik niet terug of ze die gifstof nu uit de hoedjes of de steeltjes halen. Meestal zitten dezelfde stoffen over de hele paddenstoel. Misscjien dat die eetbaarheid meer iets met de structuur te maken zal hebben : zachte hoedjes en taaie steeltjes? Groetjes, Maarten

  3. Hartelijk dank Ineke! Ja het is eens een vertelsel vol weetjes geworden. En fluweelpootjes worden vooral in het Oosten gekweekt voor consumptie, maar op een speciale manier waardoor ze er langer, bleker en dus eigenlijk helemaal anders uitzien! Mochten ze hier in de winkel liggen zou het dus moeilijk zijn om ze te herkennen…

    1. Te mooi om waar te zijn? Zoveel kwaliteiten in de stoffen van dit fluweeltje…toch maar wijselijk laten staan als er ook risico,s voor de gezondheid in zitten. Dank voor de info,Maarten.

      1. Dankjewel Lydi! Ja ik vind het fluweelpootje ook te mooi om waar te zijn, dat was ook nog een mooie woordspeling geweest! Groetjes, Maarten

  4. Hoi Maarten. Wat een mooi leerzaam verhaal. Ik wist niet dat deze paddestoelen ook eetbaar zijn. Nog nooit in een winkel gezien. Zo zie je maar dat alles in de natuur een functie en een reden heeft. Mooi he!
    Groetjes, Ineke

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.