The devil is in the detail 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Dikkopjes zijn heel actieve vlindertjes maar af en toe moeten ze natuurlijk wel rusten. En het is op dat moment dat je ze gemakkelijkst kan herkennen. Uit de naam kan je wel afleiden dat ze een verhoudingsgewijs grote kop hebben tegenover de relatief kleinere vleugels en korte romp. Die kop is nogal breed, en de afstand tussen de antennes is groter dan de diameter van de ogen. Maar probeer dat allemaal maar eens te zien terwijl ze aan het vliegen zijn! Nee, dan wacht je beter even tot ze landen.

Dikkopjes hebben een dik kopje, of wat had je gedacht?

En dan valt onmiddellijk ook de typische houding van de vleugels op. In plaats van ze samen te vouwen of helemaal open te spreiden zoals de meeste dagvlinders doen, laten ze die wat openhangen in een v-vorm. Geen enkele vlinderfamilie doet hen dit na, en het is gemakkelijk vast te stellen: een dikkopje! Ik illustreer dit met een foto van het grote dikkopje.

Groot dikkopje met de typische houding van de vleugels

Om de soort zelf te bepalen is het wel wat moeilijker. Het is opletten geblazen, want the devil is in the detail! Door de lichtbruin-oranje vlekken op de antennes kan je bij de andere foto’s denken aan het  geelsprietdikkopje, maar omdat de afgeplatte uiteinden van de antennes zwart zijn, is het toch het zwartsprietdikkopje. Het geelsprietdikkopje lijkt er ongelooflijk goed op, maar heeft oranjegele antennetippen. Een ander onderscheidend detail zit in de vorm van de geurstreep op de onderkant van de voorvleugels, maar dat is pas duivels moeilijk om te zien! Beide soorten houden nogal van paarse bloemen, en dit knoopkruid (als het knoopkruid is natuurlijk…) is dan ook onweerstaanbaar. In onze contreien wordt de geelspriet trouwens steeds meer verdrongen door de zwartspriet.

Duivelshoorntjes

Toen ik het beestje zo aan het bestuderen was, viel het me plots op dat het precies twee hoorntjes heeft. Het zijn in feite haartoefjes, maar het heeft wel iets duivels als uiterlijk. Dat zie je alleen van heel dichtbij natuurlijk. Ik zei het toch: the devil is in the detail!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “The devil is in the detail ”

  1. Patrick Vleeschouwer

    Weeral knap Maarten… Je blijft het maar doen… van mij mag je zelfs een dikke nek krijgen na het zo prachtig in beeld brengen van dikkopjes. Topfotografie!

    1. Hahaha, dankjewel hoor Patrick, maar ik heb nog zoooo veel te leren, een dikkenek zit er nog lang niet in hoor! Alleszins bedankt voor de mooie complimenten!

  2. Maarten, wat een prachtige beelden alweer. Nu ben ik wel benieuwd naar de functie van de duivelse ‘hoorntjes’. Nog een zijdelingse opmerking: ik had vorige week een gekleurd laken te drogen gehangen en er had zich een insect op gesetteld dat wellicht gek was op de kleur: 6cm lang, bijenfamilie en naar ik vermoed een hoornaar. Misschien had mijn wasmiddel een lekkere geur?

    1. Dankjewel hoor Lydi! En terechte vragen, goed opgemerkt! Maar ik moet helaas het antwoord schuldig blijven, er is nog zoveel dat we niet weten over insecten, en ik vind er zo niet direct iets over terug…

  3. Prachtig verhaal weer in detail weergegeven. Die dikkopjes hebben veel meer te vertellen dan je met je zintuigen kan waarnemen,Maarten hoe lang je ze ook bestudeert. Het maakt ons alleen maar nieuwsgieriger in wat er in de natuur beweegt,leeft en gaande is. Daar is veel meer dan een mensenleven voor nodig. In feite nemen we enkel waar maar weten nog zooo weinig. Maar de ontdekkingsreis is zeker alle moeite en aandacht waard.

    1. Maarten, u zegt dat de zwartsprietdikkopjes (amai, een hele mond vol) een voorkeur voor paarse bloemen hebben. Is dit bij andere vlinderachtigen ook zo? Ik bedoel, heeft iedere vlindersoort een kleurvoorkeur?
      Bedankt voor de wondermooie foto’s.
      Groet, Mieke.

      1. Dankjewel hoor Mieke! Nee, meestal is er voorkeur voor een bepaalde soort van bloemen, maar deze dikkopjes vallen meer op kleur. Het is wel zo dat paarse bloemen meestal ook ultraviolet kleuren, en dat is voor insecten in het algemeen zeer goed zichtbaar. Dus misschien zijn dikkopjes helemaal niet kieskeurig en vliegen ze gewoon naar wat meest opvalt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.