Hoe lang nog voor jouw C4?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het moest weer eens lukken. Kom ik daar op een mooi hooiland op een kalkhelling, waar je natuurlijk allerlei zeldzame en speciale soorten verwacht, en waar bots ik als eerste op? Een exoot als deze groene naaldaar. Een grasachtige die helemaal niet veeleisend is, integendeel zelfs, die zich overal op droge, verharde ondergrond thuis voelt, en dus ook in dit rotsachtige natuurgebied.

De bloeiwijze vond ik zo opvallend dat ik niet om de plant heen kon. Maar ook voor de verbetering van sommige voedingsgewassen kunnen onderzoekers niet om groene naaldaar heen. Het is niet alleen de wilde voorouder van een belangrijke gierstsoort, maar ook nog eens een ideaal proefobject om voedselopbrengsten te verhogen. 

Groene naaldaar is een zogenaamde C4-plant. Het legt CO2 vast tijdens de fotosynthese onder de vorm van een molecule met 4 koolstofatomen. De meeste planten zijn C3 en gebruiken maar drie koolstofatomen. Het C4-proces is efficiënter onder warme en drogere omstandigheden, en dan groeien C4-planten sneller.

Er wordt nu volop gezocht naar manieren om dat C4-systeem over te brengen naar belangrijke C3-voedingsgewassen zoals rijst. Met de klimaatopwarming en de groeiende wereldbevolking zou dat heel welkom zijn. Ook voor de productie van biodiesel heb je snelgroeiende planten nodig.

Groene naaldaar blijkt de meest geschikte soort te zijn om daarmee te experimenteren, omdat het zo snel zaad vormt (wat de proeven doet vooruitgaan), lekker compact blijft (waardoor je het in het laboratorium kan kweken), en net als rijst een gras is (en genetisch materiaal beter overgebracht kan worden naar verwante planten).

De onderzoekers gaan nog tientallen jaren werk hebben om dat allemaal mogelijk te maken. Als ze ondertussen hun C4 niet krijgen natuurlijk…


Als (Ă ls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Hoe lang nog voor jouw C4?”

  1. Vandecandelaere

    Dag Maarten,
    Boeiende materie.
    Zal de wetenschap snel genoeg alle problemen op deze wereld kunnen oplossen voor de Apocalyps?
    Super dat je jouw kennis met ons wil delen.
    En dat we weer mogen genieten van jouw mooie foto’s.
    Hartelijke groeten
    Jan

  2. Weer iets bijgeleerd zie, dank je wel! Ik ben met andere C’s bezig normaal gezien maar deze is ook wel heel boeiend! 🙂

    1. Hoi Maarten.
      Heel mooi dat deze groene naaldaar hiervoor gebruikt gaat worden. Maar is het niet zo dat de natuur alles zelf oplost en wij weinig invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van het universum en dus ook onze planeet waar we een micro deeltje van zijn? Echter dank je wel voor jouw waardevolle kennis en mogelijkheden van deze groene naaldaar. Fijne dag.
      Groetjes, Ineke

      1. Dankjewel hoor Ineke! Helaas is het zo dat hoe meer mensen er zijn, hoe meer oplossingen we moeten vinden om genoeg voedsel te produceren, waardoor er weer meer mensen kunnen bijkomen. Hopelijk komt er ooit een einde aan de toename van de wereldbevolking.

  3. Voedselopbrengsten verhogen… het zal nodig zijn voor onze volgende generaties.
    Dat ze kans mogen krijgen die wetenschappers om verder te zoeken naar de mogelijkheden. De groene naaldaar heb je weer bijzonder mooi in beeld gebracht Maarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.