Zie jij de balk in je eigen oog?

Geschatte leestijd: 2 minuten

De weverboktor is een stevige jongen. Het is een grote, sterke kever, met ook nog eens puntige versterkingen op de kop en de poten. Hij doet me denken aan een kleine dinosaurus, of een gepantserd tankje op poten. Als die eraan komt, gaan andere insecten uit de weg.

Ook de antennes zijn extra verstevigd. Daarmee kan de tank ongehinderd doorheen de dichte vegetatie denderen, want vliegen doet deze zware kever niet vaak.

De antennes zijn zó dik, dat de ogen er helemaal omheen gegroeid zijn, want anders zou het beest nu eenmaal niet veel meer zien. Er steekt letterlijk een balk in ieder oog, maar door de gebogen oogvorm zijn ze toch niet ziende blind.

De larven hebben enkele jaren doorgebracht in het wortelhout van zachte boomsoorten zoals populier en wilg. Daar vreten ze grote, lange gangen. De kevers leven zelf maar één seizoen. Met de sterke tanden knaagt het wijfje een gaatje in de bast om daar eitjes in te leggen.

De lange antennes zijn kenmerkend voor de keverfamilie van de boktorren. In het geval van de weverboktor zijn die bij het mannetje net iets langer dan bij het wijfje. En stevig man, stevig!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

11 gedachten over “Zie jij de balk in je eigen oog?”

  1. Vandecandelaere

    Dag Maarten,
    Onder elke voelspriet is een min of meer ronde vlek zichtbaar. Dat zien er toch ogen uit….
    Rond de voelsprieten zie ik niet direct iets dat aan ogen doet denken.
    Mooie “tank” BTW.
    Vr gr
    Jan

  2. Beste Maarten, dankjewel voor, ook nu weer, de uitermate prachtige foto’s en vooral ook voor het delen van weer wat natuurnieuws. En dit laatste mag je letterlijk nemen want dit was volledig nieuw(s) voor mij. Al zoveel bijgeleerd met jouw wekelijks natuurvertelsel. Bedankt hiervoor! Fijne avond.

      1. Hoi Maarten.
        Wat zijn er toch veel verschillende soorten diertjes waar we geen notie van hebben en wat weet je er veel van. Weer wat van je geleerd. Dank je wel .
        Groetjes, Ineke

  3. Dankjewel voor andermaal mooie foto’s Maarten en de verwondering over de sterke torren kan me ook wel bekoren. Het lijken idd eerder takken, die antennes.
    En nog gefeliciteerd met de selectie van je foto’s … in de eindronde geraken verbaast me niet echt met die kleurenpracht telkens weer!

  4. Hallo Maarten,
    Ik heb alweer wat van je geleerd en genoten van je mooie foto’s.
    Ik heb deze soort nog niet in mijn mappen. Ik zal toch eens beter moeten speuren.
    Fijne zondag en tot de volgende
    Groetjes Ellen

    1. Hoi Maarten.
      Alweer wat geleerd. Wat weet je toch veel van de natuur. Nooit geweten en gedacht dat ze zoiets sterks hadden dat het zo op een Dino zou laten lijken.
      Wat zijn er ongekend veel verschillende soorten en zo klein dat voor ons nog gewoon onbekend is. Dank je wel hoor.
      Groetjes, Ineke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.