Schattige huisdiertjes voor wie niet veel plaats heeft

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zou het niet ideaal zijn, een schattig huisdiertje dat nauwelijks plaats inneemt, niets vuilmaakt, en waar je geen omkijken naar hebt? Een diertje dat niet kan bijten, waarop je maar niet uitgekeken raakt en goed is voor uren ongedwongen gezelschap? Dat je gewoon in je tuin, op je balkon of zelfs je vensterbank kan houden? Iedereen zal hierbij meteen zijn eigen lievelingsdier voor de geest halen, maar ben je wel zeker dat het aan al die criteria voldoet?

Voor mij passen springstaartjes volledig in dat plaatje. Toegegeven, ze zijn wel heel klein. Het zijn primitieve insectjes, die voor de kost schimmels afgrazen met hun kleine tandjes. Behalve hun springstaart om te ontsnappen aan gevaar hebben ze niet geïnvesteerd in andere verdedigingsmechanismen, zoals een stevig skelet bij de meeste insecten. Ze zijn daardoor nogal kwetsbaar: één tikje en ze bewegen nooit meer. Aaien is er dus niet echt bij. Gelukkig heb ik ondertussen wel al geleerd hoe ik ze over mijn vingers kan laten lopen.

Maar verder zijn ze heel kleurrijk, als je maar goed genoeg kijkt. Deze soort, Dicyrtomina ornata, is de meest voorkomende en meteen ook de meest schattige. Ik twijfel of ik ze moet vergelijken met mini-nijlpaardjes, vanwege hun snuit, of met mini-konijntjes, vanwege hun springgedrag. Hun bek kunnen ze echter niet wijd opensperren, zoals nijlpaarden, want eigenlijk is die snuit een soort buideltje omheen hun gezicht waar alleen de tandjes uitkomen. En als ze springen is het tientallen keren hun lichaamslengte, ze huppelen dus helemaal niet zoals konijnen.

Mini-nijlpaardje ? of mini-konijntje ? met maxi-kleuren!

Uren ben ik zoet met ze te observeren. Ze drentelen op hun gemakje rond, al grazend, zich poetsend of zomaar wat rondkijkend. Vervelen doen ze zich nooit, en mij ook niet. Veel plaats nemen ze ook al niet in. Behalve dan in mijn hartje.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

18 gedachten over “Schattige huisdiertjes voor wie niet veel plaats heeft”

  1. Mooi gedaan Maarten, en je TRIGGERT.
    Ik heb zo’n springstaartje dood geaaid zodat het stil onder mijn (niet al te sterke) microscoop bleef liggen en ik zijn ‘ressorke’ goed kon zien: HOLALA.
    Als ik je wil volgen zal ik serieus moeten investeren.
    Een hint voor de poëet misschien: De beerdiertjes: naar het schijnt kan een enkele pluk mos er 1000 bevatten, of de reusachtige mierenbroodjes.
    Ik scherts maar hé Maarten.

    1. Dankjewel hoor Rosanne! Met een microscoop haal je makkelijk vergrotingen van 10X terwijl mijn foto’s minder dan 2X vergroot zijn. Dus zal ik mijn best moeten doen om jou te volgen ! 🙂
      Beerdiertjes zijn inderdaad meer iets voor een microscoop, die zijn echt te klein voor een fototoestel! Bedankt voor de reactie!

  2. Heel knap dat je de springstaart zo goed in beeld hebt kunnen brengen. Ik heb ze zelf alleen maar heel wazig jammer genoeg. Ik ben blij dat ik nu weet hoe ze er daadwerkelijk uitzien. Veel dank daarvoor.

  3. … en daar zijn de springstaartjes weer ! Maar ook terug verrassend mooi beschreven. Omgeven door een pak nieuwe weetjes en ze komen voor in onze directe omgeving. Eén nadeel : ze zijn zo klein dat je wat optische hulpmiddels nodig hebt om ze te observeren . Heel mooi !

  4. Alweer een schattig diertje ontdekt en romantisch voorgesteld… een waar valentijnsverhaaltje. Maarten, voor welk gevaar zou hij zijn staartje moeten bewegen? M.a.w. welk levend wezen zou deze natuurlijke schoonheid bedreigen?

    1. Dankjewel hoor Lydi! Helaas zijn er nogal wat insecten die graag een springstaartje meegraaien. Ze zijn de ideale snack voor kevers, spinnen, oorwormen, duizendpoten enz. In de harde natuur helpt het niet als je er schattig uitziet, dan komt zo’n staart meer van pas!

  5. Alweer een heel mooi verhaal en mooi in beeld gebracht. Ik geniet van je vertelsels, het wordt zo leuk gebracht en telkens leer ik weer iets anders. Super!

    1. Wel Lydia, dan ben ik blij dat ik ze je heb leren kennen! Het zijn die kleine bolletjes die je soms ziet wegspringen als je in de tuin werkt. Met sterke vergroting en veel geduld lukt het om ze in beeld te krijgen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.