Eindelijk nog eens een echte snipperdag!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wist je dat er paddenstoelen zijn die alleen op houtsnippers groeien? Enfin, je zal ze ook wel vinden op kleine afgebroken takjes, maar als natuurbeheerders met de hakselaar aan de slag gaan, dan is het helemaal feest in het bos! Donsvoetjes en Stropharia’s zijn zo’n soorten die optimaal gebruik maken van achterblijvend verhakseld hout.

Het winterdonsvoetje kan je eigenlijk alleen met microscoopwerk onderscheiden van het gewoon donsvoetje. Maar het winterdonsvoetje groeit op houtsnippers en het gewoon donsvoetje groeit – ahem –  ‘gewoon’ op de grond. In de winter heb je meer kans op winterdonsvoetje, maar daar kan je niet op afgaan, ik vond ook al gewoon donsvoetje midden in de winter.

Er zijn meerdere soorten Stropharia’s die op strooisel of houtsnippers groeien. Er is zelfs een soort die ‘houtsnipperstropharia’ werd gedoopt! De Oranjerode stropharia moet je dus aan de hand van de kleur onderscheiden van andere soorten. Gelukkig is dat niet zo moeilijk want er is er maar eentje met zo’n mooie giftig ogende hoed.

Omdat ze dan vaak in groepjes groeien op het hoopje hakselhout, dicht bij elkaar, kan ik mooie composities maken. Groepsfoto’s als het ware. Ik kan me gerust een hele dag zoet houden rond zo’n hoopje snippers. Dat is pas een echte snipperdag! En eentje die goed besteed is!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Eindelijk nog eens een echte snipperdag!”

  1. Prachtige foto’s alweer van zulke eenvoudige natuurpracht. Succes op al je snipperdagen nog en blijf delen, Maarten. Puur genieten om je tekstjes te lezen.

  2. Dag Maarten,
    Wederom mooie foto´s en fijn om te lezen. Ik heb weer iets bijgeleerd!
    Ik kijk al uit naar het volgende 😀

  3. Weer een mooi geïllustreerd verhaaltje, met de bijhorende wetenswaardigheden, zoals alleen Maarten ze vertelt, en zeer mooie foto’s! Dankjewel, Maarten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.