Ook jij bent uniek!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bosorchissen zijn voor mij het bewijs dat we allemaal uniek zijn. Ze staan bijeen in grote groepen, en op het eerste gezicht zien ze er allemaal gelijk uit. Maar als je wat beter kijkt, dan zijn er geen twee gelijk! Niet dat ik ze allemaal vergeleken heb hoor, maar het viel me op hoeveel ze uiteindelijk verschillen. Net als wij mensen toch?

Allemaal gelijk? Van ver misschien!

De bloemen van iedere individuele plant vertonen een uniek vlekkenpatroon, een beetje zoals onze vingerafdrukken. Naarmate daar meer of minder vlekken in verwerkt zitten, krijg je lichter of donkerder ogende exemplaren. Als je ze niet samen zou zien, zou je kunnen denken dat het verschillende soorten zijn.  

En ook dat zou zomaar even kunnen. Bosorchis is namelijk heel moeilijk uiteen te houden van gevlekte orchis, die zelf ook een heel variabel uiterlijk heeft. Ze kunnen blijkbaar zelf ook niet altijd het onderscheid maken, want er komen dan ook nog eens kruisingen voor. Begin er maar eens aan!

Een licht gekleurd exemplaar.

Het is zelfs zo erg dat er – voor het gemak –  een verzamelnaam werd bedacht voor de orchissen van dit plantengeslacht. Ze zijn toch nauwelijks uit elkaar te houden, en daarom noemen we ze allemaal samen maar  “handekenskruiden”. Die naam komt dan weer van het feit dat de knolletjes vingervormig zijn.

Bosorchis kan je er nog relatief eenvoudig uithalen doordat de middenlob onderaan de bloem verder uitsteekt dan de zijlobben. Of toch meestal. Al geluk dat we ze geen vingerafdrukken moeten afnemen!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Ook jij bent uniek!”

  1. Marc De Bisschop

    Beste Maarten,
    Allemaal zeer interessant om lezen en de verschillen het bekijken waard op uw schitterende macrofotografie, die een ware lust zijn voor het oog.
    Verschillen tussen de twee (onder)soorten zijn dat de bosorchis diepere inkepingen in de bloemlip heeft en over het algemeen op meer beschaduwde plekken groeit dan de gevlekte orchis. Ook is de bosorchis eigenlijk alleen op kalkrijke grond te vinden terwijl de gevlekte orchis zowel op droge, kalkrijke grond als ook op vochtige, zure veengrond voor kan komen.

    Vriendelijke groet,
    Marc DB

  2. Geweldig hoe je dit vertelt. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ze zo verschillend zijn van elkaar maar de gedetailleerde foto laat het duidelijk zien. Dan lijkt het een beetje op een orchidee vind ik. Dank je wel
    En nog een fijne zondag.
    Groet, Ineke

    1. Dankjewel, en goed gezien Ineke, want ik was vergeten uitleggen dat orchis een ander woord is voor orchidee. Het gaat hier dus wel degelijk allemaal over orchideeën. Vele groetjes, Maarten

  3. Geweldig mooi om al die prachtige orchissen, en met detailfoto’s, te mogen zien. Heel veel dank hiervoor.
    De bijnaam zal in Nederland dan wel weer anders zijn, lijkt me. Of er is geen bijnaam in Nederland. Misschien dat jij dat ook weet?
    Groetjes Ellen en een mooie zondag gewenst

    1. Dankjewel hoor Ellen! Het is niet echt een bijnaam maar eerder een verzamelnaam, en die zou normaal in Nederland dezelfde moeten zijn. Maar misschien wordt die niet zoveel gebruikt? Ook nog een fijne zondag!

  4. Weer een reuze interessant gegeven waar men anders niet bij stilstaat. Dank je wel en nog een fijne zondag gewenst.

  5. Wat een zondagochtend met deze mooie bloemen! Waar vind je die orchus?
    Dat ze zo individueel gevlekt zijn maakt het beeld nog fraaier.
    Je blijft wel verwondering opwekken voor de natuur. Dankjewel Maarten.

  6. Beste Maarten,
    De verscheidenheid in de natuur is ongelooflijk…heb nooit die bloemen gezien!
    Heb je al gemerkt dat elke aardbei uit hetzelfde bakje een licht smaakverschil vertoont ?Leve de verwondering!
    Dankje Maarten om ons elke week een nieuw wonder te onthullen!
    Mio

    1. Hallo Mio, ik vond deze bosorchissen in het fantastische bos ’t Ename in Oudenaarde. En de verscheidenheid is ook fantastastisch, inderdaad! Ik zal voortaan mijn aardbeien met meer aandacht eten, want dat had ik nog niet opgemerkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.