Kabouter Plop bestaat echt!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Kabouter Plop bestaat echt! Kijk maar! Ik heb bewijs op foto! Nu ja, ’t is te zeggen, er lopen toch beestjes rond met iets dat verdacht veel lijkt op de muts van de bekende televisie-kabouter.

De slanke dikspriet-blindwants is zo’n zot beestje, 7mm lang, sprieten inbegrepen. Die sprieten zijn bijna even lang als het lichaam en opvallend verbreed. Net zoals Plop zijn muts gebruikt om emoties weer te geven, zo dienen de sprieten om signalen te geven. Of zouden ze dienen om er de omgeving mee te peilen ?

Het wantsje maakt er in ieder geval voortdurend zwaaiende bewegingen mee. Ik krijg de indruk dat dit op een of andere manier moet dienen om het territorium af te bakenen, want de beestjes zitten altijd netjes verspreid, elk vanop een verhoogd plekje rond te zwaaien.

Ook de jonge larven doen lustig mee, misschien zijn ze aan het oefenen, of zouden die ook al moeten opkomen voor een eigen plekje?

larve (nimf) aan het zwaaien

Het is opnieuw zo’n speciaal beestje dat ik ontdekt heb door alleen maar stil te zitten in de tuin en te kijken. Als je maar lang genoeg wacht, komt er altijd wel een of ander zot geval tevoorschijn gekropen. En eenmaal je een soort gezien hebt en dus herkent, is het net alsof ze plots overal zitten, je ziet ze dan veel vaker.

Dat vind ik zo leuk aan de natuur. Je kan alles gewoon op je af laten komen. Een beetje zoals televisie kijken. Maar waarom zou je tv kijken als je Kabouter Plop in het echt kan zien? 


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Kabouter Plop bestaat echt!”

  1. Tim De Winter

    Vreed wijs, vreed wijs. Op welke plant(en) moet ik kijken om de Plopwants te kunnen zien Maarten?

    1. Haha, bedankt Tim! De plopwants heeft niet echt een voorkeur, gaat van brandnetels tot lavendel, Clematis tot Althea, zolang ie maar vanaf een blaadje kan uitkijken. Succes!

  2. Dag Maarten,
    Opnieuw genoten van een vreemd klein schepsel.
    Dank daarvoor.
    Geen TV-tip maar een filmtip in de Sphinx in Gent :
    “New pigs on the block”
    Is een documentaire film over varkens die gekweekt zijn in Gentbrugge.
    Bij momenten heel grappig en bij momenten minder grappig.
    En als laatste, zojuist de ijsvogel gespot in mijn tuin, na een jaar afwezigheid. Oef. Ik ben blij.
    Greets
    Jan

  3. Mieke Verbeke

    Wow, mooi verhaal! Nog nooit van dit beestje gehoord en zeker niet gespot. Ze zijn dan ook piepklein met hun 7 mm. Nauwelijks te zien met het blote oog. Ik ga m’n bril moeten opzetten.
    Dank je wel, ik heb weer bijgeleerd.

  4. Weer een bewijs dat kinderlijke nieuwsgierigheid doet verwonderen en ons aan het denken zet.
    Maar wonen kabouters niet in paddestoelen ?

  5. Wat een mooi beestje is dit met zijn dikke sprieten, ook grappig om te zien. Hoe groot/klein is deze?
    Ik heb ‘m nog niet langs zien komen.
    Dankjewel weer voor je verhaal met prachtige foto’s.
    Groetjes Ellen

    1. Dankjewel Ellen, met sprieten erbij zijn ze nog geen cm groot, volwassenen zijn zo’n 7 mm ‘lang’. Moet je zeker eens op letten, ze zitten zo’n beetje overal maar ze zijn heel schichtig. Vandaar zo moeilijk te fotograferen!

      1. dan heb ik nooit goed opgelet denk ik of ze komen hier niet voor. Dat kan natuurlijk ook.
        Alles wat zo klein is krijg ik nooit scherp op de foto

        1. Dat kan zeker Ellen! En hoe kleiner, hoe moeilijker natuurlijk. Deze diksprietblindwants is dan ook nog eens zo schuw, een echte uitdaging 🙂

    1. Hoi Lydi, ze zijn zeer schuw en beweeglijk, dus waarschijnlijk worden ze wel bejaagd door heel wat roofinsecten. Of die antennes daarbij van nut zijn weet ik dus niet, maar zou zomaar best kunnen natuurlijk…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.