Wie wil er nu een mier zijn?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik zou toch niet graag een mier zijn hoor! Altijd maar werken, werken, werken, het stopt nooit. Nooit kennen ze rust, altijd zijn ze bezig. En mocht dat nu nog een beetje gewaardeerd worden. Maar nee hoor, integendeel zou ik zelfs zeggen, want tijdens hun drukke bezigheden moeten ze ook nog eens opletten voor alle moordenaars die op de loer liggen.

Moordenaars op de loer…
Omhoogklauteren…

In het rulle zand is het zo al lastig rondlopen voor een werkmier, maar als er dan ook nog putjes in gemaakt worden, dan rollen ze al eens naar beneden. Om terug omhoog te klauteren is niet evident, met al die zandkorrels die onder je wegrollen. En als er daar dan nog een gemenerik zand over je kop gooit, dan wordt het helemaal moeilijk.

Meestal ontsnappen mieren niet uit de valkuilen van de mierenleeuw. Uiteindelijk rollen ze recht in zijn klauwen, worden leeggezogen en zieltogend weer uitgespuugd. De larve van de mierenleeuw zit veilig weggestopt, eigenaardig genoeg niet helemaal onderin het putje dat ie zelf gegraven heeft, maar een beetje aan de zijkant.

In de klauwen van de mierenleeuwlarve
De klauwen van de mierenleeuwlarve

De weerbarstige haren houden het zand vast en zorgen ervoor dat deze mooierd volledig gecamoufleerd is. Geen mier die hem uit het zand kan trekken! Het is zelf zo erg dat de larven achterwaarts moeten lopen als ze zich willen verplaatsen doorheen het zand, zo goed houden die stugge haren het zand tegen.

Gecamoufleerde mooierd
Gecamoufleerde mooierd
Gecamoufleerde mooierd

Maar het zijn niet alleen mieren die in de valkuilen terechtkomen. Zo was er ook deze mierspin, die zó hard zijn best doet om op een mier te lijken dat ie niet alleen hetzelfde formaat heeft maar ook op dezelfde manier rondtrippelt. Dan maakt de mierenleeuw zeker geen onderscheid. Maar ja, dat is dan toch een beetje zelf gezocht, vind je niet, want wie wil er nu ook een mier zijn?

Mierspin op wandel tussen de zandkuilen…
Mier en mierspin verenigd in de dood, zij aan zij uitgespuugd door de mierenleeuwlarve…

Toemaatje : deze filmpjes illustreren hoe het in zijn werk gaat…

Slow motion opname (middenin herhaling in extra slow motion, omdat de grijpbeweging zo snel gaat…)
Real time weergave (het gaat echt snel!)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

Met dank aan Ann en Noel voor de enthousiaste ontvangst in hun tuin mét mierenleeuw!

13 gedachten over “Wie wil er nu een mier zijn?”

  1. Het filmpje is even spannend als de beroemde douchescene van Hitchcock ( Psycho)!
    Prachtig filmpje en zeer toepasselijke muziek!
    An en Noel

  2. Wat een geweldig filmpje en verhaal. Iets voor kinderen op school ( natuurkunde les of biologie) of een natuur film op t.v..( freek b.v.)
    Hij vindt dit vast heel interessant
    Grt. Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.