Wie geeft er nu bloemen aan de start ?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zie, dat kom ik nu eens altijd tegen zie! Als ik een park of natuurgebied bezoek, wat staat daar dan altijd aan de ingang? Bloemen! Een perkje, een bloemenweide, uit tuinen ontsnapte exemplaren of ingezaaide soorten, en natuurlijk ook wilde bloemen, noem het maar op, maar ze staan er. En wordt er dan werkelijk verwacht dat dat moet aanzetten om het park te bezoeken? Want bij mij pakt dat niet hoor! 

De bloemen worden uitgedeeld aan de meet, wordt er altijd gezegd. En zo hoort het ook! Want als ik die aan de ingang al meekrijg, tja, dan heb ik al alles wat ik nodig heb. Uren zoet ben ik ermee. Dan komt het zelfs niet meer in mij op om verder te wandelen!

Neem nu deze beemdooievaarsbekken aan de ingang van het Rozenbroekenpark. Ieder voorjaar schieten die hier massaal op, je kan er echt niet naast kijken. In het wild zijn die nochtans zeer zeldzaam. Het zou zelfs kunnen dat de weinige Vlaamse wilde populaties eigenlijk allemaal afkomstig zijn van uit tuinen ontsnapte exemplaren, bv door het weggooien van tuinafval, want zelfs Dodoens vermeldde al in 1554 dat beemdooievaarsbek vooral in tuinen voorkwam. Ook nu nog is dat zo.

Dergelijk bloementapijt biedt uiteraard uitstekende gelegenheden om de bloemen ‘omfloerst’ in beeld te brengen, zoals ze omringd zijn door hun soortgenoten. Omfloersen komt niet, zoals ik graag gedacht had, van fleur, bloem dus, maar waarschijnlijk van velours, fluweel. Omfloersen betekent dus zoiets als omhullen met fluweel, verzachten, omsluieren.

En laat ik nu juist zo graag bezig zijn met omfloersen! Dus tja, dan komt er van wandelen niets meer in huis natuurlijk! Omfloersers zijn hier duidelijk niet gewenst. Die moeten aan de ingang blijven. Want ze krijgen bloemen aan de start.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Wie geeft er nu bloemen aan de start ?”

  1. Adriaensen lydi

    Bloemen op onverwachte plekken met dauwdruppels…zo mooi! En dat je een kampioen bent in het omfloersen, dat verdient ook een bloemetje, Maarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.