Kan het nog mythischer?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er zijn niet gek zoveel soorten paddenstoelen die duidelijke heksenkringen vormen. De grote trechterzwam is er eentje van. En dan niet zomaar eentje. Eén exemplaar heeft namelijk de grootste heksenkring ter wereld op zijn naam staan! Ergens in het Franse Belfort staat er een heksenkring van de grote trechterzwam die meer dan een halve kilometer in doorsnede is. De zwam heeft er dan ook zo’n 800 jaar over gedaan om die grootte te bereiken, en dat is toch best indrukwekkend!

Heksenkringen hebben iets mythisch. Ze ontstaan nochtans heel logisch doordat de zwamvlok in alle richtingen groeit vanuit het punt waar de spore ontkiemde. Zo krijgen we dus een cirkelvormige zwam. Binnenin de cirkel heeft de zwam de beschikbare voedingsstoffen al opgegeten, dus groeit ie verder naar de buitenkant en wordt de cirkel steeds groter.

Als het genoeg geregend heeft en de tijd gekomen is om paddenstoelen aan te maken, worden die ook daar op de cirkelrand gevormd. Pas dan zie je bovengronds wat er ondergronds al die tijd gebeurde. Het jaar erop krijgen we hetzelfde fenomeen, alleen is de heksenkring groter geworden. 

Heksenkringen zijn niet steeds volledig of mooi rond, dat hangt allemaal af van de bodem. Zo zie je ook soms ovalen, of stukken van cirkels met min of meer rechte lijnen van paddenstoelen. 

De grote trechterzwam groeit meestal in groepen of heksenkringen, in naald- en loofbossen op kalkhoudende bodems. Met hun imposante grootte vallen de zwammen nogal op. Het zijn echte reuzen. Reuzen in heksenkringen, kan het nog mythischer?

(beelden uit Bos t’Ename te Oudenaarde, november 2023)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

15 gedachten over “Kan het nog mythischer?”

 1. Dominique Dumon

  Je foto’s en je poëtische uitleg scherpt mijn aandacht om meer “echt” te kijken. Dat neem ik me voor in 2024.
  Dank je Maarten.

  1. Ha Maarten. jaaa fantastisch die heksenkring
   Wonderlijk hoe zich dat ontwikkelt he.
   Ik zou zo graag eens willen weten hoe dat toch allemaal mogelijk is. Zoveel verschillende manieren van groei en ontwikkeling. Dat is pas mystiek!!
   Fijne mystieke dag.
   Grt. Ineke

   1. Dankjewel hoor Ineke! Ja het is ongelooflijk hoeveel levensvormen zich ontwikkeld hebben in de loop der tijden! Ik sta er zelf nog steeds versteld van!

 2. Alweer een mooi verhaal, Maarten met de kwaliteitsvolle kennis die jij met ons deelt!
  Bedankt ook weer vd mooie foto!
  Moniek

 3. Adriaensen lydi

  Nee Maarten, het kan niet mythischer dan jij het hier vertelt. Alweer een raadsel minder en zulke mooie, sfeervolle foto’s op zondagmorgen! Dankjewel daarvoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.