dankbaar

Geschatte leestijd: 2 minuten

Onze tuin zit vol met vliegen! Grote, kleine, dikke, smalle, ronde, platte, van alle soorten! En dat is mijn schuld. Want ik gooi van alles op de composthoop. Alles dat vergaat. Ook gekookte etensresten en saus en pannenvet en overtijdse yoghurt en pudding en wat nog al niet meer. Volgens de boekjes mag dat niet want daarmee trek je dus vliegen aan. Maar alleen om te vermijden dat er af en toe een vliegje tegen mijn smoel botst zou ik al die perfect verteerbare keukenresten moeten laten verbranden als restafval? Dat vind ik nu eens onverantwoord. Trouwens, de composthoop is sowieso een bron van heel wat leven , het is volgens mij onmogelijk om die helemaal vliegvrij te houden. En in de vrije natuur zie ik ook genoeg vleesvliegen zoals op de foto.

Rond de composthoop zit er natuurlijk wel een hele verzameling vliegjes. Die stellen zich geen vragen als ik bedorven mosterd combineer met zure pasta, en op de vervallen confituur komen ze af als (ahem) vliegen op de confituur. Ze trekken op hun beurt wespen aan, en spinnen en vleermuizen, en die leven toch ook graag?

Ik vind het zo al jammer dat wij niet meer kunnen doen met onze keukenresten. Die zijn eigenlijk nog te goed om te composteren. Ik zou die graag opwaarderen tot iets eetbaars. Maar onze tuin is te klein voor kippen en wij eten geen vlees, dus zou ik niet weten wat ik er mee aankan. Ik heb al geprobeerd om er meelwormen mee te kweken , die zouden we nog kunnen eten. De kweek ging eigenlijk best goed, maar na een tijdje zaten er toch meer vliegenlarven dan meelwormen in de kweekbakken. Blijkbaar ben ik beter in het kweken van vliegen. Dus heb ik me daar maar op toegelegd, dat is veel minder werk! En die vliegen kijken me zo dankbaar aan (zie de foto). Of ben ik nu de enige die dat zie?

(Foto en tekst recht vanuit onze stadstuin in Sint-Amandsberg)

6 gedachten over “dankbaar”

  1. Prima idee om ook vliegen levenskansen te geven in de tuin. Boerderijen waren vroeger oases voor hen maar daar worden ze nu massaal verdelgd. En dat hebben de zwaluwen geweten!

    1. Heel juist Manuel ! In de natuur hangt alles aan elkaar! Op deze manier kunnen kleine tuintjes toch nog bijdragen aan de biodiversiteit. Bedankt voor de reactie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.